Appel Elise

Appel Elise van Juliaan de Graaf

Deze prachtige taart heeft Juliaan de naam Appel Elise gegeven. En dat is niet zonder reden, want is de 2e naam van zijn vrouw. 

Ingrediënten:

Voor de bodem:

  • 120 gram zachte boter
  • 80 gram poedersuiker
  • 1 vanillestokje
  • 25 gram amandelpoeder
  • snufje zout
  • 1 ei
  • 200 gram bloem

Voor de frangipane:

  • 120 gram zachte boter
  • 2 eieren
  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • 1 eetlepel bruine rum
  • 120 gram amandelpoeder

Voor de appelcompote:

  • 600 gram appel (Bijvoorbeeld Jonagold, geschild gewicht, zonder klokhuis)
  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 1,5 theelepel kaneelpoeder

Voor de garnering:

  • 5 Pink lady’s appels

Bereidingswijze:

Van de bodem:

Doe de boter in een kom en zeef de poedersuiker erboven. Voeg de vanille, het amandelpoeder en wat zout toe. Meng met een spatel. Voeg het ei toe en meng goed. Zeef de bloem erboven. Meng alles zonder het deeg te veel te kneden. Laat het deeg 2 uur rusten.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg uit tot 2 mm dik en bekleed de taartvorm ermee. Prik het deeg in en vul met de frangipane. Bak de bodem 20-25 minuten op 180 graden.

Van de frangipane: 

Klop de boter met een garde zacht. Voeg de eieren toe. Meng de fijne kristalsuiker erdoor. Voeg de rest van de suiker, de rum en het amandelpoeder toe. Meng alles voorzichtig tot een egale smeuïge massa. Vul de ongebakken taartbodem met de frangipane.

Van de appelcompote:

Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in blokjes. Voeg de rozijnen en de kaneel toe.

Doe de suiker in een pan. Voeg de appelmix toe en verwarm dit 20 min op middelhoog vuur. Laat de compote afkoelen.

Van de garnering:

Schil de pink lady’s. Snijd 2 zijkanten tegenover elkaar ongeveer 5 mm af.  Snijd haaks op de afgesneden zijkanten langs het klokhuis de appel door zodat u halve maantjes kunt snijden. Snijd in hele dunne plakjes in de vorm van halve maantjes.

Opbouwen:

Bedek de bodem met appelcompote en maak hier een halve bol van. Bedek de taart met de dunne appelschijfjes door deze dakpansgewijs van buiten naar binnen te leggen en werk zo de taart rondom af totdat de taart volledig bedekt is.

(Bron: Juliaan de Graaf. Foto: Juliaan de Graaf) 

Geef een reactie

Reactie

    Niek67 says:

    Wat een mooie taart Juliaan.

    Wat voor vorm heb je hiervoor gebruikt?

    Ga je veel thuis bakken, dan kun je het misschien eens op fb aanbieden, kunnen wij dorpsgenoten ook mee genieten.