Afghaanse mantoe van Nazia Mirzadeh

Het is al jarenlang de droom van Nazia Mirzadeh om te koken in een tv-programma van Omroep MAX. Koken is voor haar veel meer dan een hobby – het is een manier om mensen samen te brengen, herinneringen te creëren en liefde te delen.  En Tijd voor MAX spreekt haar extra aan omdat het programma warme, authentieke verhalen vertelt en echt aandacht heeft voor traditie, smaak en gezelligheid. En nu is het zover! Nazia maakt Afghaanse mantoe. Ook wel bekend als mantu of manti. 

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de vulling:

  • 300 gram rundergehakt
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • zout en peper naar smaak

Voor het deeg:

  • 250 gram bloem
  • 1/2 theelepel zout
  • 100 milliliter water (of gebruik wontonvellen om tijd te besparen)

Voor de tomatensaus:

  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • zout, peper, beetje olie

Voor de yoghurtsaus:

  • 250 milliliter volle yoghurt
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • snufje zout
  • verse munt of gedroogde munt

Bereidingswijze:

  • Vulling maken: meng het gehakt, ui, koriander, komijn, zout en peper. Zet opzij.
  • Deeg maken: meng bloem en zout, voeg beetje bij beetje water toe tot u een soepel deeg heeft. Laat 20 minuten rusten. Rol dun uit en snijd in vierkantjes (ca. 6×6 cm)
  • Mantoe vullen: doe 1 theelepel vulling in elk vierkantje, vouw de randen dicht (zoals een buideltje of kussentje). Druk goed aan.
  • Stomen: leg de mantoe in een ingevette stoompan (of vergiet boven kokend water met deksel). Stoom 30–40 minuten.
  • Tomatensaus: Fruit ui en knoflook in olie. Voeg tomatenblokjes en puree toe. Laat 15–20 min sudderen. Breng op smaak.
  • Yoghurtsaus: Meng yoghurt met knoflook en zout. Laat in koelkast tot gebruik.
  • Serveren: Leg mantoe op een bord, lepel eerst tomatensaus erover, dan yoghurtsaus. Bestrooi met munt.

(Bron: Nazia Mirzadeh Foto ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie