nepwebshops

Wees beducht op zeer echt lijkende december-nepwebshops

De Consumentenbond waarschuwt voor nepwebshops, bedoeld om argeloze kopers juist in de decembermaand op te lichten. Deze ‘december-nepshops’ zijn moeilijker te herkennen, omdat ze zijn voorzien van een KvK-nummer, een echt adres, een iDeal-betaalmogelijkheid en een keurmerk.

Trap er niet in

De professioneel ogende digitale winkels zijn vaak pas kort in de lucht en bieden dure artikelen, zoals elektronica en speelgoed aan tegen sterk concurrerende prijzen. Bij dergelijke producten moeten consumenten extra beducht zijn. De bond raadt consumenten aan te onderzoeken hoe lang een webwinkel bestaat. Dit kan voor websites die op .nl eindigen via sidn.nl en voor websites die eindigen op .com, .org en .net via whois.icann.org. Zoek daarnaast naar gebruikerservaringen met als zoekterm het complete webadres tussen aanhalingstekens: ‘www.webshop.nl’. Winkels zonder ervaringen of met heel weinig ervaringen zijn verdacht. In ons eerdere artikel neppe webshops, zo trapt u er niet in, leest u meer tips om dergelijke webshops te herkennen.

Politie op jacht naar nepwebshops

Volgens de Consumentenbond heeft de politie een speciaal team geformeerd om internetoplichting in de decembermaand op te sporen. In 2017 zijn er al veel nepshops door hen gesignaleerd en dit jaar is de politie voorbereid met een speciaal decemberpiket. Een speciaal team analyseert daarvoor signalen en onderneemt snel actie tegen verdachte sites.

Duizenden malafide webshops offline gehaald

Eerder dit jaar heeft de Consumentenbond onderzoek gedaan naar webwinkels die met hoge kortingen merkkleding of luxe producten aanbieden, maar in werkelijkheid nepproducten verkopen of soms zelfs helemaal niets leveren. Aan de hand van dit onderzoek heeft de Consumentenbond duizenden malafide webshops offline laten halen. In veel gevallen hebben de shops gebruikt gemaakt van bestaande, in onbruik geraakte domeinnamen. Zo’n webadres is bij Google meestal al bekend en eindigt daardoor hoger in de zoekresultaten.

(ANP, Consumentenbond)

Geef een reactie

Reactie

  1. oosterwijck says:

    Er kan niet genoeg gewaarschuwd worden tegen oplichting door nepwebshops. Persoonlijk wil ik iedereen nadrukkelijk adviseren: Koop niets op internet. Ga liever naar een winkel en kijk, voel en ruik aan het artikel dat U wil kopen. Van de politie moet U niet teveel verwachten. Die komen alleen in actie om zich zelf in te dekken. Dat speciaal team dat samengesteld is, zijn waarschijnlijk een paar informatica studenten, die tijdelijk vakantiewerk verrichten. De politie zelf heeft niet meer deskundigheid in huis, als anderhalve man en een paardenkop.