Wat is het beste moment om uw auto te verkopen? Zo bepaalt u wanneer u hem moet inruilen of wegdoen

Het kan soms lastig zijn om te bepalen wanneer het tijd is voor het inruilen van uw auto voor een ander exemplaar. Of misschien wil u hem wel helemaal wegdoen, omdat u nog maar weinig rijdt. Wanneer u hem het beste kunt verkopen of inruilen, hangt af van verschillende factoren. We beschrijven hieronder verschillende situaties, zodat u hier beter een keuze in kunt maken.

De waarde van de auto

Des te hoger de waarde van uw auto nog is, des te meer u ervoor terugkrijgt. Als u die waarde weet, kunt u beter bepalen welk bedrag u voor een nieuwe auto heeft en of het voor u dan de moeite waard is om voor een nieuw exemplaar te gaan of om uw huidige bolide te houden. Bedenk ook dat een auto in de eerste 3 jaar na aankoop in veel grotere stappen minder waard wordt dan erna. Op een oudere auto wordt nauwelijks nog afgeschreven. Zeker wanneer de auto technisch goed in orde is, kan inruilen duurder uitpakken dan doorrijden.

De staat van de auto

Rijdt uw auto nog als een zonnetje of zijn er steeds vaker (dure) onderhoudskosten nodig? Wie een auto 4 of 5 jaar houdt, hoeft zich daar over het algemeen weinig zorgen over te maken. Erna kan er meer onderhoud of meer reparaties nodig zijn, maar dat hoeft niet. Voor hetzelfde geld kunt u nog jaren met uw auto doorrijden, zonder dat u er veel extra kosten aan heeft. Daarnaast kunt u ook overwegen om te investeren in een reparatie, waarna de auto in het gunstigste geval weer jaren zonder problemen mee kan. Denk daar dus goed over na.

Verder zijn sommige reparaties al vooraf bekend. Vraag aan uw garage wanneer zij zaken verwachten als het vervangen van dure onderdelen. Dan kunt u beter bepalen of u hem voor die tijd wil inruilen. Maar ook een andere auto is niet helemaal onderhoudsvrij, dus als u een betrouwbare wagen heeft, dan kan het voordelig zijn hem nog wat langer te blijven gebruiken.

De verzekering van de auto

De verzekeringskosten van een oudere auto liggen meestal lager dan die van een nieuwe(re). Een nieuwe auto wordt in veel gevallen allrisk verzekerd, terwijl een auto op leeftijd soms alleen met een WA-dekking is verzekerd. U kunt dit prijsverschil meenemen in uw overweging.

Het verbruik en gebruik van de auto

Nieuwere auto’s rijden zuiniger dan oude exemplaren. Het is daarbij wel bepalend wat voor soort nieuwe auto u kiest. Er zijn ook modellen die in verhouding juist een groter verbruik hebben dan een kleine, oudere auto. Het is daarbij ook van belang hoeveel kilometers u de komende periode denkt te maken. Worden dat er even veel, minder of juist meer?

Wanneer u veel kilometers maakt, kan een auto op diesel of LPG (autogas) gunstig zijn. De wegenbelasting is aanzienlijk duurder, maar aan tanken bent u een stuk minder kwijt. Wanneer u flink minder gaat rijden, kan het goedkoper uitvallen om dan naar een benzine, hybride of elektrische auto over te schakelen.

Waarop moet u letten bij de aankoop van een tweedehands auto
Lees ook: Een tweedehands auto kopen: hier moet u op letten

De grootte van de auto

Heeft u momenteel een grote auto, maar is dat eigenlijk niet nodig, dan kunt u overwegen om voor een kleiner model te gaan. Dat scheelt erna qua wegenbelasting, de verzekeringspremie en soms ook het onderhoud. Laat in uw keuze ook het comfort en de veiligheid meewegen. Een grotere auto scoort soms beter op die laatste 2 punten.

Auto inruilen of zelf verkopen?

Wanneer u een nieuwe auto wil, kunt u ervoor kiezen om uw huidige auto in te ruilen voor een ander exemplaar. Dat kan een gunstige overeenkomst opleveren, aangezien er dan meestal korting wordt gegeven op de nieuwe auto. Maar omdat een handelaar er ook aan wil verdienen, kan het soms gunstiger zijn uw auto zelf te verkopen en vervolgens een andere auto te kopen. Dat kan in sommige gevallen een betere prijs opleveren, maar u heeft er dan wel meer werk aan. U moet dus voor uzelf uitmaken wat u het prettigste vindt en u kunt natuurlijk ook voor beide opties offertes aanvragen en dan uw keuze bepalen.

Hoe wordt de inruilwaarde berekend?

Om de inruilwaarde te bepalen worden verschillende factoren mee gewogen. Ten eerste zijn het merk, het model, de leeftijd en de kilometerstand van belang. Daarnaast wordt bekeken in welke conditie de auto is en of er schade aan de auto is (geweest). Maar vervolgens is het afhankelijk van de onderhandelingen met een autobedrijf wat u er daadwerkelijk voor krijgt. Via verschillende websites als de ANWB en BOVAG kunt u een indicatie krijgen van de autowaarde.

Conclusie: auto wel of niet inruilen of verkopen?

Wanneer het beste moment is om uw auto in te ruilen of te verkopen is dus niet 1 antwoord op te geven. Het is van bovenstaande factoren afhankelijk. Weeg die tegen elkaar af, om te bepalen wat in uw situatie de beste optie is.

(Bron: ANWB, Autoweek, BOVAG.nl. Foto: Shutterstock) 

Geef een reactie

Reacties (2)

    aqualung says:

    Een goeie tijd om een auto in te ruilen en vervolgens een nieuwe/ andere te kopen is wanneer het slecht gaat met de economie domweg een garage wil dan graag verkopen en geeft veelal een goeie inruilwaarde voor je auto. Ik heb er ervaring mee

    Heer Bommel says:

    Ik heb in 2019 een Tesla Model 3 gekocht. Net als andere auto’s neemt de dagwaarde na aankoop snel af. Nu, 6 jaar en 115.000km later, zal hij wel niet veel meer waard zijn.
    Maar dat maakt mij allemaal niet uit. Ik heb er in die 6 jaar inclusief ruitenwisserwater en exclusief banden geen €150 kosten aan gehad. Buiten natuurlijk de elektriciteit en dat was minder dan 7 ct/km.
    En ik ben inmiddels boven de 70. Dus deze auto houd ik tot ik niet meer kan rijden. Want de auto houdt het, gezien de ervaringen van anderen, makkelijk een half miljoen kilometers uit. Dat ga ikzelf waarschijnlijk niet meer redden.
    De actieradius is nog steeds boven de 460 km en zoveel kilometers rijd ik nooit aan een stuk.
    En we rijden er al 6 jaar mee door half Europa en inmiddels zijn de laadmogelijkheden enorm uitgebreid. Dus het wordt steeds makkelijker om tijdens een koffiepauze even wat bij te laden.

    Ik wilde bij mijn toenmalige overwegingen voor de aanschaf van een nieuwe auto het liefst ook af van verplichte bezoeken aan de garage om voor veel te veel geld olie en andere vloeistoffen te laten vervangen en de nog volstrekt prima ruitenwissers weer eens vervangen te zien.
    En dat is tot nu toe prima gelukt.