Rijvaardigheidsonderzoek straks voor eigen rekening

De kosten van het rijvaardigheidsonderzoek komen vanaf 2017 voor eigen rekening. Het kabinet vindt de onderzoeken een kwestie van ‘eigen verantwoordelijkheid’ en bouwt de subsidies af.

Geschiktheid

De overheid betaalt tot nu toe alle kosten van de onderzoeken naar rijvaardigheid en medische geschiktheid. Vanaf 1 januari 2017 krijgen alleen mensen die vanwege lichamelijke beperkingen en geestelijke achteruitgang een rijvaardigheidsonderzoek moeten doen, de kosten voor de keuring vergoed.

Zelf betalen

Jaarlijks worden ongeveer 3000 mensen door de politie voor een rijvaardigheidsonderzoek aangemeld. Vanaf januari moeten zijn zelf de kosten van dit onderzoek betalen. Dat geldt ook voor beginnende bestuurders die 2 keer voor een zware verkeersovertreding zijn veroordeeld. Wat de prijs van de keuring wordt, is nog niet vastgesteld.

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur schrijft dat veel mensen die worden opgeroepen, niet komen opdagen. “Zij raken sowieso hun rijbewijs kwijt. Wie geen kosten wil maken, heeft altijd nog de optie om vrijwillig zijn rijbewijs in te leveren.”

Eigen verklaring

Bestuurders van 75 jaar en ouder worden elke 5 jaar gekeurd. Om uw rijbewijs te verlengen moet u eigen verklaring invullen. Een deel vult u zelf in, het andere deel wordt door een arts ingevuld. Iedere arts mag de keuring doen. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) stuurt u ongeveer 4 maanden voordat uw rijbewijs verloopt een herinneringsbrief.

(Bron: ANP/Rijksoverheid)

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. oosterwijck says:

    Rijvaardigheidsonderzoek op eigen kosten! … Dit is een aanloopje naar een verplicht periodiek onderzoek. Je kunt op je vingers natellen, dat iedere verkeersdeelnemer aan een onderzoek wordt onderworpen. Te beginnen met elke 5 jaar en daarna elke 2 jaar of zelfs elk jaar, naar gelang de leeftijd van de gedupeerde.

  2. Puran says:

    Dat men eens per 10 jaar een leges moet betalen kan ik inkomen, maar het wordt best duur om het ieder (5) jaar te doen!