Politie stuurt 300 zelfremmende auto’s terug

De politie stuurt 300 gloednieuwe auto’s terug naar de garage. De voertuigen zijn uitgerust met een speciaal remsysteem, de City Emergency Brake (CEB). Het veiligheidssysteem signaleert voorliggers en trapt automatisch op de rem om een botsing te voorkomen. Verschillende agenten klagen er onder andere over dat ze geen auto’s meer kunnen klemrijden.

Problemen in noodsituaties

De 300 nieuwe Volkswagens van het type Touran zijn standaard uitgerust met de CEB. De agenten kunnen het systeem uitzetten als ze de auto starten, maar moeten dit keer op keer doen. Dit zorgt in noodsituaties voor problemen. Het remsysteem van de wagen waarschuwt de bestuurder als een ongeluk dreigt. Als de bestuurder daar niet op reageert, dan remt de auto zelf. Dat is natuurlijk extra veilig, maar als een agent tijdens een achtervolging de weggebruiker van de weg moet drukken, werkt dit systeem tegen.

Standaard remsysteem

De Centrale Ondernemingsraad van de Nationale Politie laat weten dat het automatische remsysteem standaard in de auto’s zit. De politie heeft hier niet om gevraagd: “Bij een volgende aanbesteding willen we dat dit soort systemen permanent kunnen worden uitgeschakeld”, laat een woordvoerder weten.

Toekomstmuziek

Volgens het Algemeen Dagblad besluit de korpsleiding van de Nationale Politie om alle nieuw te leveren Tourans niet meer uit te rusten met de CEB. Hij laat het remsysteem in alle nieuwe auto’s permanent uitschakelen. Dat zou volgens een woordvoerder enkele maanden duren. Tot die tijd blijven de noodhulpvoertuigen inzetbaar. Of en welke kosten met de terugroepactie zijn gemoeid, is nog niet bekend.

(Bron: ANP)

Geef een reactie