meldpunt

Meldpunt: Criminelen jagen op miljarden aan banktegoeden van senioren

Buitenlandse criminelen jagen op de miljarden die 65-plussers op hun bankrekeningen hebben staan. Via buitenlandse callcenters bellen zij senioren met een ogenschijnlijk lucratief beleggingsvoorstel. Maar wie in deze babbeltrucs trapt, kan al zijn geld kwijtraken. Kunnen banken hun rekeninghouders hier tegen beschermen? Het is te zien in Meldpunt op vrijdag 24 mei.

Telefonische babbeltrucs

De 3,3 miljoen 65-plussers in Nederland hebben naar schatting gezamenlijk 120 miljard euro op hun rekening staan. Gemiddeld circa 36.000 euro. Buitenlandse criminelen azen op dit geld en proberen via telefonische babbeltrucs senioren te verleiden geld te steken in beleggingsavonturen.

Tienduizenden euro’s armer

Ursula Langeveld (72) wordt vanuit Londen gebeld om haar te verleiden geld te beleggen via de beleggingswebsite getfinancial.com. De betrouwbaar klinkende dame laat mevrouw Langeveld een programma installeren op haar computer, waarmee het bedrijf kan meekijken en -klikken. In de week erna wordt in 5 dagen tijd 5 keer 20.000 euro van haar ABN AMRO-bankrekening overgeschreven naar Duitse bankrekeningen. Had haar bank niet moeten ingrijpen na deze ongebruikelijke transacties? Wat valt mevrouw zelf te verwijten? Te gast in de studio zijn Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland en Marius Hupkes, de advocaat van mevrouw Langeveld.

Verder in Meldpunt

Hoe het boetebeleid van de overheid tot wanhoop drijft. Vanwege zijn toenemende mantelzorgtaken voor zijn zieke vrouw Tonny, schiet de belastingaangifte van Cees van Egmond er een aantal jaar bij in. De verzuimboetes lopen op tot meer dan 11.000 euro. Om deze te betalen stelt meneer Van Egmond andere betalingen uit. De ene schuld leidt tot de andere. Nu dreigt het echtpaar zelfs uit hun huurhuis gezet te worden. Nationale ombudsman Reinier van Zutphen is vrijdag te gast in Meldpunt. Hij is verontwaardigd over de manier waarop overheidsinstanties langs elkaar heen boetes proberen te innen. Hierdoor komen mensen verder in de financiële problemen.

MAX Meldpunt, vrijdag 24 mei 2019 om 19.10 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reacties (6)

  oosterwijck says:

  De overheid krijgt steeds meer gelijkenissen met een criminele organisatie. Ministers, staatssecretarissen en de minister president liegen dat het barst. De bevolking wordt misleid bij het aanvragen van vergoedingen. En als de bevolking niet op tijd belasting betaald of een aangifte inlevert, ook al is de oorzaak ziekte of psychische problemen, worden boetes opgelegd. Terwijl grote multinationals, geen belasting hoeven te betalen. Criminelen lopen een veroordeling mis, omdat de politie onderbezet is en het ministerie van justitie corrupt is en criminelen vrij laat rondlopen, maar als je 3 km te hard rijdt of je maakt anderszins een vergissing in het verkeer, kennen ze geen pardon, dan wacht je een boete. En die boete wordt geint, hoe druk ze het ook hebben. De mentaliteit van de overheid raakt steeds meer uit balans in het nadeel van eerlijke goed bedoelende mensen.

  Rosientje says:

  Daar ben ik helemaal mee eens ,maar niet alleen de overheid doet het maar de banken doen daar ook in mee omdat de overheid dat oplegt en daar door komen de gewone eerlijke burger nog meer in de problemen.Maar de banken zijn ook niet onschuldig want het zijn ook graaiers.De burger van nu word van zijn pensioenen bestolen ,spaar centen en tot de bedelstaf gedwongen.En omdat de overheid de speelbal is van die clubjes als de bilderberg,VN,comimtee 300,en nog meer van die dingen zijn we als gewone mensen het wild waar ze op jagen en worden we gewoon gebruikt voor hun ideeën en die zijn niet netjes.En zo is het gesteld nu in de wereld.

  oosterwijck says:

  Hoe weten die boeven, bij wie ze moeten zijn? … Ik heb geen grote spaartegoeden en ik word nooit benaderd door dat tuig. Ik heb wel eens de gedachten, dat vanuit de bank, tipgevers actief zijn, die criminelen benaderen met informatie. Zelf heb ik ervaren, toen ik mijn huis verkocht had (met 500% winst) dat verschillende bankmedewerkers mij diverse keren benaderden met het aanbod, aandelen te kopen. Ik had de opbrengst van mijn huis op mijn bankrekening laten staan, omdat er toch bijna geen rente werd gegeven en gedurende één jaar heb ik de kinderen een extraatje gegeven een nieuw interieur in mijn nieuwe senioren huurwoning aangeschaft en een exclusieve reis gemaakt. Na een paar jaar was het kapitaal aanzienlijk verminderd en heb ik de rest op een spaarrekening geparkeerd en vul mijn pensioen elke maand aan met wat extra geld. Ik vertel dit verhaal, om duidelijk te maken, dat bankmedewerkers, weten wie geld heeft en kunnen die informatie misbruiken, door deze door te sluizen naar criminelen.

  G.H. Kwee says:

  Het is toch te gek voor woorden, dat er zoveel gewaarschuwd wordt en er nog steeds goedgelovige mensen in deze babbeltrucs trappen? Wake up “ouder” Nederland!!!!

  oosterwijck says:

  Ik heb zojuist de herhaling gezien van Max Meldpunt. Wat ik mis in de bevindingen van de ombudsman, is de vraag: Hoe weten criminelen, waar geld te halen valt? … Er moet toch een systeem zijn, omdat mensen met spaargeld, wél benaderd worden en mensen die bij de voedselbank lopen nooit benaderd worden, door dat tuig, om hun spaargeld te beleggen. Ik denk dat onderzoek moet worden gepleegd, naar de rol van banken (bankmedewerkers) die informatie doorsluizen naar z.g. criminelen. Het is niet zomaar een oplossing, de consument te waarschuwen, voor fraude en vervolgens de schade bij de gedupeerde neer te leggen. De hele werkwijze riekt naar georganiseerde misdaad.

  oosterwijck says:

  Op dit moment zijn er criminelen bezig die het gemunt hebben op de miljarden pensioentegoeden, van de Nederlandse bevolking.