Is uw handtekening vervalst? Zo kan dat bewezen worden
Publicatiedatum: 17 februari 2025
Is er onder uw naam een lening afgesloten of een huurcontract getekend? Dat is natuurlijk heel vervelend en heeft een hoop (financiële) consequenties. Uw handtekening is in dat geval vervalst. Hoe kunt u dan bewijzen dat u het document echt niet zelf heeft ondertekend?
Valsheid in geschrifte
Wanneer iemand anders met uw handtekening een document ondertekent, pleegt diegene valsheid in geschrifte. Dat is een zwaar misdrijf, waar hoge boetes en zelfs een gevangenisstraf op staat. Het heeft namelijk grote gevolgen voor de persoon van wie de handtekening is. Diegene kan grote (financiële) schade oplopen hierdoor.
Stellige ontkenning
Wanneer u erachter komt dat iemand uw handtekening heeft vervalst, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Hierbij dient u stellig te ontkennen dat het niet die van u is. De wederpartij moet dan bewijzen dat het wél uw handtekening is.
Een handschriftdeskundige gaat aan de slag met de handtekening
Hiervoor wordt een handschriftdeskundige ingeschakeld, bijvoorbeeld via het Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau (NFO). Deze gaat de gezette handtekening nauwkeurig onderzoeken. Daarvoor is het liefst het originele document nodig.
Zo gaat een handschriftdeskundige te werk
Elisa van den Heuvel is zo’n deskundige en legt bij Omroep Flevoland uit hoe ze te werk gaat. “Je kijkt naar de inkt. Je kan met diverse lichtbronnen ernaar kijken. Dan kijken we naar het bewegingsverloop in de handtekening. En naar de complexiteit.” Daarnaast zijn vergelijkingshandtekeningen nodig, van degene die beweert dat de krabbel niet zelf gezet is.
Kenmerken die daarin meegenomen worden zijn de zogenoemde natuurlijke variatie die iemand in de handtekening gebruikt. Maar ook als bijvoorbeeld lange onderlussen gebruikt worden of als er heel dicht op elkaar geschreven wordt. Wanneer iemand linkshandig is, maakt een deskundige dat ook gemakkelijk op. De o’s worden meestal andersom geschreven namelijk.
Kies een complexe handtekening
Het voorkomen van vervalsing is lastig, maar u kunt het een ander wel ingewikkeld maken. “Hoe complexer je handtekening is, hoe moeilijker hij na te maken is”, zegt Elisa van den Heuvel.
Doe aangifte van valsheid in geschrifte
Doe aangifte bij de politie, wanneer uw handtekening is vervalt. Contact opnemen met het NFO kan ook. Zij kunnen u dan ook verder helpen.
(Bron: Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau, Omroep Flevoland, Rechtdoor. Foto: Shutterstock)