Fotospeciaalzaken zijn geen verleden tijd

Ondanks dat er in Nederland steeds minder fotospeciaalzaken zijn, hebben eigenaren van deze winkels vertrouwen in de toekomst. Door foto-artikelen online aan te bieden en mee te doen met nieuwe technische snufjes, houden de fotowinkels zich staande.

Minder fysieke fotozaken

Sinds de digitale camera, smartphones en kleurenprinters op de markt zijn gekomen, krijgen fotozaken minder klanten over de vloer. Amsterdamse dataspecialist BoldData heeft onderzocht dat er tegenwoordig 393 fotowinkels zijn. In 2013 zijn dit er nog 682. De meeste fotowinkels sluiten in 2015; in dit jaar verdwijnen 107 zaken.

Niet alleen camera’s

Ondanks deze daling hebben eigenaren er toch vertrouwen in. Door bijvoorbeeld fotografiecursussen aan te bieden en 3D-foto’s af te drukken, waarbij het lijkt alsof de persoon op de foto voor u staat, proberen zij in te spelen op de wensen van de klanten. Ook zorgen veel fotozaken dat de artikelen ook online gekocht kunnen worden.

De Volkskrant wijdt een lang artikel aan de fotospeciaalzaken. Hierin geen zij Hans van den Boogaardt uit Voorschoten als voorbeeld. De eigenaar die de fotozaak van zijn familie runt, vertelt zijn strategie: “We richten ons niet alleen op de verkoop van camera’s en accessoires, ook digitaliseren we oude filmrolletjes en geven we workshops. Daarnaast zijn we een afhaalpunt voor PostNL, maar dat doen we vooral om nieuwe klanten te trekken.”

Frans Limburg, van Foto Herder uit Amstelveen, sluit zich geheel aan bij de moderne visie van Boogaardt: “Bij ons zijn de zaken niet achteruitgegaan, maar wel veranderd. Er wordt meer fotomateriaal bij ons afgedrukt, maar in een andere vorm. Het beeld is bijvoorbeeld afkomstig van smartphones en tablets, in plaats van alleen camera’s”, aldus Limburg tegen de Volkskrant.

Professioneel advies aanbieden

Tot slot is het voor de ondernemers belangrijk om professioneel advies te kunnen geven. Boogaardt: “Mensen vinden het toch fijn om een camera te kopen in een fysieke winkel in plaats van online, omdat ze in winkels bijgestaan worden door mensen met expertise.”

Komt u wel eens in een fotospeciaalzaak?

(Bron: de Volkskrant, Retailnews.nl)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Foto toestellen, … mijn stokpaardje. Wat een mooie nostalgische foto. … Ik fotografeer graag en heb nog 3 oude Leica camera’s in een vitrine bewaard (jaren dertig en jaren vijftig).

    Tegenwoordig gebruik ik een Leica/Panasonic digitale camera om te fotograferen. Het is inderdaad erg makkelijk met digitale techniek, maar soms mis ik toch het werken met rolletjes en ontwikkelen/afdrukken. Ik verafschuw, kopen op internet en winkel alleen in echte winkels. Ik kan geen fotowinkel voorbij lopen, zonder even binnen te kijken. En soms, héél soms, heeft een winkelier nog een paar oude camera’s, als reclame object.

    Ik heb puur uit hobby, ooit een boek geschreven (vol met prachtige plaatjes) over de geschiedenis van de Leica camera en de vele namaak, van: Japanse, Russische, Italiaanse, Britse en Amerikaanse makelij. Misschien wordt het boek ooit uitgegeven? …