Consumentenbond wil stop op nepdagvaardingen

De Consumentenbond roept incassobureaus op om geen conceptdagvaardingen meer te sturen. “Het is een disproportionele en discutabele manier om consumenten schrik aan te jagen en onder druk te zetten”, aldus de vereniging voor consumentenbelangen.

‘Concept’

Wettelijk is het voor incassobureaus niet eens toegestaan om dagvaardingen te sturen. Daarom zetten de bureaus het woord ‘concept’ voor dagvaarding. Hiermee wekken ze onterecht de indruk dat de schuldenaar voor de rechter moet verschijnen. Soms staat er zelfs een tijdstip en locatie van de rechtbank. Alleen gerechtsdeurwaarders mogen dagvaardingen sturen.

Niet door de beugel

De directeur van de Consumentenbond Bart Combée zegt dat dit soort praktijken niet verboden zijn, maar hij vindt dat het moreel niet door de beugel kan. “Incassobureaus zetten consumenten zo op het verkeerde been en jagen ze de stuipen op het lijf. Consumenten betalen dan vaak maar, om er vanaf te zijn, ook als ze de vordering betwisten.”

Verbeterplan

In november 2015 bood de Consumentenbond het Verbeterplan Incasso aan de Tweede Kamer aan. De vereniging riep daarmee op tot strengere regelgeving en onafhankelijk toezicht op de branche.

Heeft u weleens een nepdagvaarding ontvangen?

Geef een reactie