datalek

Bent u gehackt? Check het nu

Als internetcriminelen de website van een bedrijf aanvallen dat uw persoonsgegevens heeft, kan het zomaar zijn dat deze in verkeerde handen komen. Vanaf nu kunt u controleren of dit daadwerkelijk het geval is.

Gestolen gegevens

Dit kan met behulp van de website Have I been pwned? Dit is een Engelstalige site die is opgezet door de Australische beveiligingsdeskundige Troy Hunt. Hij houdt bij welk bedrijf een zogenoemd datalek heeft. Dat wil zeggen dat internetcriminelen ‘inbreken’ en zo persoonsgegevens van gebruikers buit maken. Denk hierbij vooral aan e-mailadressen, wachtwoorden en zelfs creditcardgegevens. Deze worden vervolgens verhandeld op de zwarte markt.

Zo werkt het

Via zijn site stelt Troy Hunt mensen in de gelegenheid om uit te vinden of hun gegevens zijn gelekt. Het enige wat u hoeft te doen, is uw e-mailadres in te voeren op Have I been Pwned? Mocht u er niet uitkomen, vraag dan iemand om u te helpen.

Dit kunt u doen

Stel, uw gegevens zijn buitgemaakt, dan doet u er verstandig aan om het wachtwoord te vervangen. Handig is om niet voor elke site hetzelfde wachtwoord te gebruiken. De site van Hunt stelt internetters ook in staat om een alarm in te stellen, zodat zij direct op de hoogte worden gebracht als hun mailadres of andere persoonsgegevens op straat liggen.

Andere methodes

Gegevens stelen via een datalek zijn niet de enige manier om aan gegevens te komen van nietsvermoedende internetters. Internetcriminelen sturen ook vaak phising e-mails. Phising betekent hengelen in het Engels. Dat zijn mails waarin degene zich voordoet als een bank en waarin wordt gevraagd om uw bankgegevens in te vullen. Vervolgens plunderen zij de rekening leeg.
Banken benadrukken dat zij nooit mails sturen, dus open deze dan ook nooit, mocht u er toch een krijgen.

Een andere manier om uw persoonsgegevens te beschermen is om niet buitenshuis in te loggen op een open wifi-netwerk. Dit is een netwerk zonder wachtwoord waardoor u gebruik kunt maken van internet. Iemand die kwaadwillend is, kan met simpele software uw gegevens aflezen als u gebruik maakt van zo’n verbinding. Wilt u toch gebruik maken van zo’n wifi-netwerk, bezoek dan geen fraude- en privacygevoelige sites en apps.

(Bron: NOS)

Geef een reactie