Antiekwinkels sterven langzaam uit

In steeds minder Nederlandse interieurs staan klassieke meubelen te pronken. De smaak is de laatste jaren veranderd naar steeds lichter en moderner. Dat wordt ook gemerkt door antiekhandelaren. Sinds 2008 is volgens de berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 40 procent van de antiekzaken gesloten.

Klassiek en modern mixen

Van de 1600 antiekwinkels in 2008 zijn er nu nog 960 over. Er zijn nog wel liefhebbers van klassiek, getuige ook de goede kijkcijfers van Tussen Kunst en Kitsch en Van onschatbare waarde, maar die mixen 1 of 2 klassieke stukken liever af met een voor de rest modern interieur. Nog maar weinig mensen gaan voor een volledig klassiek en donkerbruin geheel.

Eenmansbedrijven

Antiekzaken zijn daarnaast vaak eenmansbedrijven en zonder opvolger verdwijnen die langzaamaan. Degenen die ook online in antiek handelen hebben een betere overlevingskans, maar eigenaren die op leeftijd zijn beginnen hier liever niet meer aan. Degenen die de stap wel zetten en ook actief zijn op sociale media hebben voorlopig zeker nog een goede overlevingskans.

(Bron: NOS, De Stentor)

Geef een reactie