bouw

Het gaat goed in de bouw

De bouwsector kampt begin 2015 nog met enorme verliezen als gevolg van de crisis. Maar het tij is gekeerd, want het gaat goed in de bouw. De omzet groeit al 11 kwartalen op rij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek(CBS). Goed voor de bouw, maar dat merkt de consument in de portemonnee. Want wie een schilder, loodgieter of stukadoor zoekt, moet flink in de buidel tasten.

Omzetstijging

Grote bouwbedrijven, met meer dan 100 medewerkers, zien de omzet met ruim 2 procent groeien. Het zijn vooral de kleine en middelgrote bouwbedrijven die profiteren van de economische groei. Hun omzet stijgt met respectievelijk 9,3 en 8,7 procent.

Tekort aan personeel

Ook het aantal banen in de bouw is toegenomen.  In totaal werken er nu 527.000 mensen in de bouw.  Dat zijn er 8.000 meer dan in het eerste kwartaal van 2017. Maar het is niet genoeg. Dat wil zeggen, er is meer vraag naar personeel. Er zijn nog 11.400 openstaande vacatures in de bouw die niet worden vervuld. Het probleem speelt al langer.

Zzp’er profiteert

Door die krapte pakt de zzp’er zijn kans. Het uurloon van de zelfstandigen is sinds de financiële crisis van 25 naar 45 euro gestegen. Toch lijken de aannemers door de stijgende uurtarieven van de zzp’ers niet in de problemen te komen. Landelijk zijn er nog wel grote verschillen. In het westen en zuiden van Nederland liggen de tarieven van zzp’ers hoger dan in het noorden en oosten van het land. Er is in het westen en zuiden meer werk waardoor de tarieven omhoog gaan. Voor de zelfstandigen zelf is het goed nieuws. Zij hebben in tijdens de crisis behoorlijke klappen gehad, maar kunnen nu weer investeren.

Bouwmarkten zien omzet stijgen

Ook de bouwmarkten profiteren van de groei in de bouwsector. Dure aankopen van materiaal en professionele gebruiksartikelen worden in economisch mindere tijden uitgesteld. Bouwbedrijven en zelfstandigen investeren weer.

Toekomst bouw

De sector heeft moeite jongeren aan te trekken. Veel jongeren maken zich zorgen om het salaris en over het langer doorwerken. Volgens Sharon Gesthuizen, voorzitter van AFNL-NOA, de aannemersfederatie Bouw & Infra en ondernemingsvereniging voor afbouwbedrijven in Nederland, zijn betere lonen en een eerlijke pensioenleeftijd belangrijk. “Er zijn echt handjes nodig in de bouw.”

(Bron: ANP/NOS)

Geef een reactie