Duur 03:25
Gepubliceerd op 1 april 2016

Deel 5: Handige tijdwinners

Zitten uw kabels altijd in de knoop? Geen idee hoe u die inktvlek uit uw jas krijgt? Vergeten waar u dat ene recept heeft gelaten? Voor heel veel dagelijkse problemen zijn handige en eenvoudige oplossingen: lifehacks.

Lifehacking

Het klinkt als een manier om in te breken in uw eigen leven en eigenlijk is dat ook zo, maar dan op een positieve manier. Lifehacking is uzelf nieuwe gewoontes en trucs aanleren met als doel dat u minder tijd kwijt bent aan vervelende klusjes en juist tijd overhoudt voor leuke en belangrijke dingen.

De cloud

Er zijn heel simpele lifehacks, zoals een manier om fruitvliegjes uit uw keuken te verjagen. Maar er zijn ook veel programma’s, apps en plugins die u op een digitale manier kunnen helpen. Veel van die hulpmiddelen maken gebruik van de cloud: u bewaart uw gegevens dan niet op uw eigen computer, maar op een centrale server waar u altijd bij kunt.

Een plugin voor uw wachtwoorden

Iedereen die wel eens moeite heeft om zijn wachtwoorden te onthouden heeft baat bij een plugin die uw wachtwoorden voor u onthoudt en invult. Lastpass is zo’n plugin: het onthoudt al uw wachtwoorden en vult ze desgewenst automatisch voor u in. U hoeft nog maar 1 wachtwoord te onthouden: het hoofdwachtwoord waarmee u al uw wachtwoorden beveiligt.

Uw documenten in de cloud bewaren en delen

Als u op u werk aan een document heeft gewerkt waar u thuis nog aan verder wilt schrijven, kunt u het naar uzelf mailen. Maar handiger is het om uw document op te slaan in een cloud-service als Dropbox of Google Drive. U kunt er dan overal bij. Ook kunt u het document delen met anderen, wat handig kan zijn als u samen aan een tekst schrijft bijvoorbeeld. U hoeft dan nooit meer losse versies rond te sturen.

Een digitaal notitieblok voor alles wat u wilt onthouden

Een film die u nog wilt kijken, een recept dat u een keer wilt maken: u wilt het niet vergeten maar u kunt niet alles zelf onthouden. Met online notitieprogramma’s zoals Evernote kunt u alles wat u te binnen schiet opslaan in een digitaal notitieblok. Foto’s, documenten, links, teksten. En door ze goede tags te geven kunt u ze altijd weer terugvinden.

Er zijn nog veel meer programma’s en apps die uw leven makkelijker kunnen maken. Er zijn ook hele internetcommunities die tips en trucs met elkaar delen. Om uzelf deze nieuwe gewoontes aan te leren is het de truc om ze een automatisme te laten worden, en geen verplichting. In deel 6 laat Gerdien zien hoe u een eigen website of blog kunt beginnen. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer