Duur 03:25
Gepubliceerd op 1 april 2016

Deel 4: Een baan dankzij sociale media

Internet is onmisbaar als u aan het solliciteren bent. Het is dus belangrijk dat u goed vindbaar bent en dat wat er over u op internet staat, bijdraagt aan wat u wil uitstralen: uw online aanwezigheid.

Linkedin

Er is een sociaal netwerk dat speciaal is ontwikkeld voor zakelijke contacten: Linkedin. Een goed ingevuld Linkedin-profiel is heel belangrijk als u aan het solliciteren bent. Hoe ziet dat eruit?

  • Een duidelijke, representatieve foto
  • Informatie over uw opleiding
  • Informatie over uw werkervaring
  • Uw vaardigheden
  • Links naar uw website of bedrijven waar uw heeft gewerkt
  • Aanbevelingen van anderen

Op die manier bouwt u een zakelijk netwerk op dat u kan helpen als u op zoekt bent naar een baan of geschikt personeel. Maar ook als u geen Linkedin-profiel nodig denkt te hebben, is het belangrijk dat u weet hoe u online overkomt. Houdt er rekening mee dat u gegoogeld wordt als u ergens solliciteert.

Zet ongepaste foto’s niet online

Wat zou een werkgever van die Facebook-foto vinden? Zet twijfelachtige foto’s niet online of op een niet-openbare plek.

Zorg voor een goed online profiel

Als u op Twitter zit, is een goed profiel belangrijk: een goede foto en een duidelijke biografie, die iets vertelt over uzelf en wat uw doelen zijn. Zorg ervoor dat uw tweets interessant en up to date zijn: een profiel waarmee al een jaar niet is getwitterd, maakt geen goede indruk.

Zoek vacatures of bied uzelf aan

Op Twitter worden veel vacatures gepubliceerd. U kunt ze vinden met de hashtag #vacature of door vacaturebanken en –websites te volgen. U kunt uzelf ook aanbieden op Twitter. Als u dat op een leuke manier doet en veel geretweet wordt kan dat zomaar een baan opleveren. Laat zien dat u actief bent, bijvoorbeeld door op Linkedin deel te nemen aan discussies en lid te worden van interessegroepen. Zo speelt u uzelf in de kijker en vergroot u uw netwerk.

Googel uzelf

Wat staat er van u allemaal op internet? Daar komt u pas achter als u uzelf googelt. Dat is wat personeelsmedewerkers ook van u te zien krijgen. Zitten er gênante dingen tussen? Pas die aan of verwijder ze.

Actief zijn op social media is dus belangrijk als u op zoek bent naar een nieuwe baan. Als u er tijd en aandacht in investeert heeft u er uiteindelijk altijd iets aan. In deel 5 laat Gerdien zien hoe internet kan helpen met het oplossen van veel dagelijkse problemen. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer