Duur 04:00
Gepubliceerd op 6 april 2016

Deel 10: Aan tafel

Lekker, een wijntje bij het eten! Maar welke? Zo kiest u de juiste wijn bij elk gerecht.

Stelregels voor wijn bij het eten

  • Lekkere wijn past eigenlijk overal bij
  • Maak uw eigen combinaties, kies niet per definitie wit bij vis en rood bij vlees
  • Kies lichte wijn bij lichte gerechten, zware wijn bij zware gerechten. De smaak van een lichte rode wijn zal wegvallen bij een zwaar wildgebraad
  • Drink wijn uit de streek waar het gerecht vandaan komt, dat past altijd bij elkaar

De wijn bij de saus

Een saus met een uitgesproken smaak vraagt om een uitgesproken wijn. Soms kan een vis een vrij zachte smaak hebben, kabeljauw bijvoorbeeld, maar de saus waarin de vis zwemt, is wel stevig van smaak. We kiezen dan dus voor een stevige witte wijn, bijvoorbeeld een vette Chardonnay, eventueel op hout gerijpt.

Smaken

Is een gerecht een beetje zuur, een beetje zoet of juist een beetje bitter? Soms kan de wijn die eigenschap versterken of juist verzachten.

Verzorging

Besteed aandacht aan het dekken van de tafel: bezuinig nooit op de wijnglazen. In mooi glaswerk komt een wijn goed tot haar recht. Schenk rode wijn in royale wijnglazen, vul het glas tot net boven de bolling van het glas, zodat er nog genoeg ruimte blijft om te walsen. Gebruik voor witte wijn andere, kleinere glazen. Zorg dat de wijn op de goede temperatuur is.

U heeft nu genoeg kennis om zelf te gaan experimenteren met wijn. Door veel te proeven ontwikkelt u uw smaak en zal u steeds meer plezier krijgen in het kiezen en drinken van wijn.

U heeft de cursus nu afgerond. Als u wilt kunt u nu een certificaat downloaden als bewijs van deelname aan deze cursus. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer