Duur 04:40
Gepubliceerd op 13 mei 2016

Deel 2: Ukulele stemmen

Om te zorgen dat er daadwerkelijk een mooi geluid uit uw ukulele komt, moet u hem altijd eerst stemmen voor gebruik. Daar zijn verschillende methodes voor.

Stemmingen

  • Amerikaanse stemming (standaard): G C E A
  • Europese stemming: A D F# B

Stemmethodes

Er zijn verschillende manieren om uw ukulele goed te stemmen.

  • Tuner: een klein apparaatje dat u op uw gitaar klikt. Die laat zien welke toon u te pakken heeft en of u daar iets onder of boven zit.
  • Apps: klinkt de toon op de app hetzelfde als uw ukulele? Dan is de ukulele goed gestemd. Een handige app is bijvoorbeeld Ukemaster.
  • Andere instrumenten: stem de C op uw ukulele net als de C van uw piano of gitaar.

Dubbelchecken

Contoleer of de snaren goed zijn gestemd. Zet uw middelvinger op het tweede vakje van de bovenste snaar. Deze snaar moet hetzelfde klinken als de onderste snaar. Daarna kunt u hem nog checken met uw vinger in het derde vakje van uw onderste snaar. Deze moet gelijk zijn aan de dikste snaar, de C-snaar. Hier zit een octaaf tussen, dus het klinkt niet precies hetzelfde. En om dan nu de laatste snaar te controleren, doet u uw vinger 1 vakje omhoog. Deze moet gelijk zijn aan de bovenste snaar.

Tip: ‘My dog has fleas’

Door het zinnetje ‘my dog has fleas’ te zingen, kunt u controleren of uw ukulele goed gestemd is. In het filmpje ziet u hoe Eveline dat doet.

Is uw ukulele goed gestemd? Dan kunt u beginnen met spelen, op naar het volgende deel! Hier leert u hoe u uw ukulele moet vasthouden en de beste slagjes kunt maken. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer