Duur 04:15
Gepubliceerd op 12 mei 2016

Deel 9: Tiramisu

Tiramisu is een heel erg bekend toetje. Het komt uit Italië en betekent ’trek me op’. Dat komt door de hoge energiewaarde. Mathijs Vrieze maakt in dit deel een recept met minder calorieën, maar net zoveel smaak!

Tiramisu wordt traditioneel gemaakt met mascarpone. Mascarpone is een kaassoort met ongeveer 25% vet. Dat vet heeft als eigenschap dat de mascarpone gaat binden, maar het maakt het toetje ook ongezond.

Voor dit toetje kun je in plaats van mascarpone magere kwark gebruiken. Daar zit minder vet in en zal dus niet goed binden. Kies daarom gelatine als bindmiddel. Laat dat even weken in ruim koud water.

Granité
Granité is een ijssoort die u zonder ijsmachine kunt maken. Het wordt een soort half bevroren mengsel van ijskristallen. Het wordt vaak gemaakt met alcohol of vruchten.

Benodigdheden:

Voor de tiramisu:

  • 1 weegschaal
  • stukje plastic
  • 1 kommetje
  • 1 schaal (om de tiramisu op te bouwen)
  • 1 beslagkom
  • 1 mixer
  • 1 lepel
  • zeefje

Voor de granité

  • 1 lage kom
  • 1 garde
  • 1 lepel
  • maatbeker

Ingrediënten:

Voor de tiramisu:

  • 6 eidooiers
  • 250 gram poedersuiker
  • 500 gram magere kwark
  • 30 lange vingers
  • 3 dl sterke koffie
  • 2 blaadjes gelatine
  • 2 eetlepels cacao

Voor de granité:

  • 5 dl sterke koffie
  • 75 gram poedersuiker
  • zoetstof

Bereiding:

Tiramisu:
Bekleed een half hoge schaal met een plasticfolie. Hierin bouwt u straks de tiramisu op. Zet 3 dl sterke koffie en laat dit afkoelen. Drenk de lange vingers in de koude koffie. Splits de eieren. Verwarm water in een pan tot 37°C. Plaats hierop een schaal waarin u de eidooiers met de suiker opklopt (au bain-Marie). Als het mengsel een stevige room is, voegt u een deel hiervan bij de kwark. Schep de kwark en het eimengsel rustig door. Als het goed is gemengd, voeg je het laatste deel van het eimengsel bij de kwark.

Leg een laagje lange vingers in de schaal. Leg hierop een laagje kwark. Bouw dit stap voor stap op. Sluit af met een laag kwark. Dek de schaal af met plasticfolie. Laat dit minimaal 8 uur opstijven in de koelkast.

Granité:
Los de poedersuiker op in de nog warme koffie, voeg eventueel extra zoetstof toe. Laat de koffie afkoelen in de lage schaal. Plaats de afgekoelde koffie in de vriezer. Roer elk half uur de koffie om. Als er veel ijskristallen ontstaan, roer dan elk kwartier. Zorg dat de ijsschilfers los van elkaar blijven. Serveer de ijsschilfers in en sierlijk glas. Bestrooi de tiramisu vlak voor het serveren met cacaopoeder en serveer samen met de granité. Eet smakelijk!

In deel 10 maakt Mathijs het zoetste toetje wat er bestaat. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer