Deel 4: Vruchtencake met citroenslagroom

Omroep: MAX

Duur: 0:04:50

Uitzending: do 12 mei 2016 00:00

Deel 4: Vruchtencake met citroenslagroom

Cake is heerlijk, maar ook vet en daardoor niet zo gezond. Daarom heeft Mathijs Vrieze een aangepast recept voor een toetje met meer fruit en minder cake. Makkelijk te maken en superlekker!

Benodigdheden:

  • Weegschaal
  • 5 bakjes
  • Afvalbakje
  • Mixer met garde (hand garde kan ook)
  • Dunschiller
  • Mesje
  • Snijplankje
  • Spatel
  • Cakevorm (of kleine muffinvormpjes)
  • Kwastje
  • Bakpapier

Ingrediënten:

  • 150 gram biologisch tarwemeel
  • 150 gram (plantaardige) margarine
  • 3 middelgrote eieren (150 gram)
  • 150 gram rietsuiker
  • 1 peer
  • 1 appel
  • 75 gram blauwe bessen
  • 2 takjes citroentijm
  • 2 dl slagroom light
  • 1 citroen

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170°C. Was de appel en de peer en snijd ze in blokjes ter grootte van de besjes. Te grote blokken zakken naar de bodem van de cake. Ris de blaadjes van de citroentijm. Zeef het precies afgewogen tarwemeel door een grove zeef om klontjes te verwijderen en lucht toe te voegen. Zorg dat de margarine op kamertemperatuur is en klop deze tot een stevige massa.

Voeg de precies afgewogen suiker bij de margarine en voeg een schepje tarwemeel toe. Voeg een derde van de eieren toe en mix het geheel goed door. Voeg de rest van het tarwemeel en vervolgens de eieren toe. Mix tot er een glad beslag ontstaat. Spatel de vruchten en de citroentijm door het beslag. Vet de cakevorm in en leg een stukje bakpapier op de bodem. Vul de cakevorm met het beslag en bak de cake in ongeveer 45 tot 55 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is: komt deze er droog uit, dan is de cake gaar.

Klop de light slagroom tot yoghurtdikte. Voeg het vocht van een halve citroen en eventueel wat geraspte citroen bij de light slagroom. Meng het vocht met de slagroom, voorzichtig, zodat het niet gaat schiften. Als de cake gaar is, haalt u hem direct uit de bakvorm. Leg er een doek overheen, zodat die het vocht van de vruchten opneemt en de cake niet klef wordt. Serveer de cake met de slagroom. Eet smakelijk!

Tips:

  • Belangrijk bij dit recept is dat u alle ingrediënten goed afweegt. In dit recept is gekozen voor appel, peer en bessen. Maar u kunt bijvoorbeeld ook rozijnen gebruiken. Het fruit in de cake zorgt ervoor dat u minder cake eet en meer fruit.
  • Voor een gezondere cake kunt u ook de hoeveelheid margarine verminderen: gebruik half zoveel margarine als bloem en vervang elke 50 gram margarine door een kwart deciliter vruchtensap of halfvolle melk. Voor een cake van 200 gram margarine, 200 gram bloem, 200 gram suiker en 4 eieren betekent dat 100 gram margarine minder. Dit scheelt 80 gram vet.

In deel 5 laat Mathijs zien hoe u bitterkoekjespudding maakt met koffiesaus. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie