Duur 04:16
Gepubliceerd op 18 mei 2016

Deel 9: Achtergrond

Het is een open deur, maar elke tekening heeft een achtergrond. U kunt de achtergrond natuurlijk wit laten, maar een tekening wordt interessanter, spannender door de achtergrond van invloed te laten zijn op de tekening.

Gekleurd papier

U kunt een tekening spannender maken door bijvoorbeeld gekleurd papier te gebruiken. De kleur van het papier is altijd van invloed op de tekening. Iedere kleur geeft een andere uitstraling. In feite kunt u op elke soort papier tekenen, zelfs op telefoonboekpapier.

Ecoline en zout

Een oefening in deze stap is het maken van een achtergrond met verschillende kleuren ecoline. De kleuren mengen met elkaar. Bestrooi het papier met keukenzout u de kleuren aanbrengt en u zult zien dat het zout het pigment opneemt waardoor er witte vlekjes ontstaan als het papier droog is. Als het papier helemaal bedekt is met ecoline en keukenzout, moet het eerst drogen voordat er verder gewerkt kan worden. Zodra het papier droog is, veegt u het zout er af.

Plantenspuit en keukenpapier

Het gespikkelde effect vergroot u door het papier te benevelen met een plantenspuit. Niet te veel, een aantal kleine druppeltjes is genoeg. Heel even laten intrekken en vervolgens legt u er keukenpapier overheen. Wrijf het keukenpapier over de ecoline en u ziet dat het pigment in het keukenpapier trekt. Verwijder het keukenpapier en er zijn nog meer vlekjes ontstaan.

Op deze manier kunt u verrassende achtergronden maken voor uw tekening. Bedenk goed wat voor achtergrond past bij de tekening die u wilt gaan maken. Als u begint met tekenen moet u leren om u niet te beperken tot wat u ziet, maar dat u juist uw fantasie kunt gebruiken om mooie dingen te maken. Daarover gaat deel 10. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer