Duur 02:50
Gepubliceerd op 13 april 2016

Deel 6: Voorbereiding op het gesprek

U bent uitgenodigd voor een gesprek. In dat gesprek moet u uzelf zo goed mogelijk presenteren. Waar kunt u allemaal op letten bij de voorbereiding?

Het sollicitatiegesprek

Een eerste gesprek is een kennismaking. Het bedrijf stelt vragen, en u moet laten merken dat u zich verdiept heeft in het bedrijf door ook vragen te stellen.

Tips:

  • Weet wat u over uzelf wilt vertellen! Schrijf uw kwaliteiten op en bedenk er voorbeelden bij; liefst in recente werksituaties. Een handig hulpmiddel daarbij is de STAR-methode:
  • Aan de hand van een Situatie, beschrijft u uw Taak, noemt u uw Acties en de Resultaten.
  • Oefen het gesprek; vraag iemand om moeilijke vragen te bedenken.
  • Verdiep u in de organisatie en de branche: lees de site, zijn er recent persberichten verschenen? Wat zijn recente ontwikkelingen in de branche, zijn ze in het nieuws geweest? Vraag een (verkort) jaarverslag aan.
  • Bedenk wat u belangrijk vindt binnen de organisatie en bereid uw vragen voor: hoe is het team samengesteld, hoe ziet een werkdag eruit, hoe zien zij toekomst van het bedrijf? Wie zijn hun klanten, hun afzetmarkt, hun concurrenten? Stel vragen over de functie zelf: waar word ik op afgerekend? Is dit een nieuwe functie? Zo nee, hoe ging het met m’n voorganger? Waar liep deze tegenaan?

Nu bent u klaar voor het gesprek. Alles over een eerste indruk leest u in deel 7. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer