Deel 6: Snelle erwtensoep

Omroep: MAX

Duur: 0:04:45

Uitzending: vr 8 apr 2016 00:00

Deel 6: Snelle erwtensoep

Een heerlijk dik erwtensoepje kost vaak veel tijd, verse groenten en rookworst. Veel mensen maken het zelf en zeggen dat het vers is. Maar in vergelijking tot dit recept is het door alle uren die het opstaat, niet echt vers meer. Dit recept is klaar in 15 minuutjes.

Benodigdheden:

  • Bakplaat met bakpapier
  • Pan
  • Staafmixer

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 300 gram diepvriesdoperwten
  • 1 liter bouillon
  • 2 uien
  • 4 takjes bladselderij
  • 1 winter wortel
  • 1 prei
  • 100 gram ontbijtspek
  • 4 plakjes katenspek
  • 4 plakken roggebrood
  • 3 eetlepels grove mosterd
  • 1/2 stokbrood
  • zout en peper naar eigen smaak

Bereidingswijze voor 4 personen:

  1. Verwarm de oven voor op 185°C. Leg 4 plakjes ontbijtspek los van elkaar in de vorm van een rondje op bakpapier. Doe er nog een laag bakpapier overheen en leg daar nog een bakplaat op. Dit zorgt ervoor dat het spek mooi plat wordt.
  2. Schil de winterwortel en snijd hem in stukjes, doe hetzelfde bij de ui en de prei.
  3. Zet een pan op het vuur en doe de olijfolie hierin. Voeg de stukjes wortel, ui, prei en spek erbij en bak dit kort aan.
  4. Doe in de bouillon de bevroren erwten, wortel, ui, spek, prei en voeg hier de bladselderij aan toe.
  5. Doe de deksel op de pan en laat 15 minuten staan op een middelhoog vuurtje (het mag niet koken).
  6. Als de 15 minuten om zijn, gaat u met een staafmixer in de pan alles blenden. Zorg ervoor dat alles goed fijn is als u klaar bent.
  7. Leg op elk bord een plakje roggebrood, besmeer het met mosterd en leg er een plakje katenspek op. Schenk de soep in een soepkom en zet de kom op het bord met aan de zijkant het roggebrood.

Roggebrood

Roggebrood is een voedzaam brood. Een plakje roggebrood levert 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsvezels en ijzer. Roggebrood was vroeger in Nederland voor veel mensen naast aardappelen het hoofdvoedsel.

Het is nu een stuk makkelijker om een goede erwtensoep op tafel te zetten. Na een dagje schaatsen, weet u hoe u deze soep klaarmaakt, waardoor iedereen weer opwarmt.

In deel 7 kunt u zien hoe Pim een heerlijke aardappelsoep met krokante selderij maakt. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie