Deel 3: Hutspotsalade met klapstuk

Omroep: MAX

Duur: 0:04:50

Uitzending: vr 8 apr 2016 00:00

Deel 3: Hutspotsalade met klapstuk

Stampestamp, oftewel hutspot. Een typisch wintergerecht. Iets wat u lekker klaar kunt maken in de winter voor een gezellige avond met het hele gezin aan tafel. In deze stap maken we een saladeversie van dit bekende Hollandse gerecht.

Benodigdheden:

  • snijplank
  • pan
  • zeef
  • staafmixer

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 wortels
  • 4 aardappelen
  • 4 uien
  • 100 gram klapstuk
  • 1 eetlepel mosterd
  • 4 takjes peterselie
  • 1 eetlepel wittewijnazijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 liter bouillon (wortel, ui, prei, selderij, laurier, peper, tijm)
  • olie om te frituren
  • zout en peper naar eigen smaak

Bereidingswijze:

  1. Snijd de bouillongroenten in kleinere stukken en leg een ui apart. Doe alle groenten in de pan met bouillon en breng het klapstuk, met zout en koud water aan de kook.
  2. Laat het vlees minimaal 2 uur op een laag vuur trekken.
  3. Haal het vlees uit het vocht en laat het afkoelen op kamertemperatuur. Giet de bouillon door een zeef in een andere pan.
  4. Snijd wortelen en aardappelen in lange repen of gebruik bijvoorbeeld de appelschiller/draaibank. Snijd de ui en blancheer de uienringen, aardappel- en wortelrepen apart in de overgebleven vleesbouillon.
  5. Snijd het gekookte klapstukvlees in lange dunnen repen, bestrooi ze met zout en frituur ze krokant.
  6. Klop de wittewijnazijn, een kwart ui, mosterd en honing met 10 gram zeer fijngehakte peterselie los en voeg al draaiend de olie toe. U kunt hier het best een staafmixer voor gebruiken.
  7. Leg de hutspotsalade op diepe borden, zorg voor een goede balans tussen aardappel en wortel.
  8. Garneer ze af met het krokante klapstuk, druppel daar overheen de azijn/mosterd/honing dressing.
  9. Tafel dekken en serveren maar.

Mosterd

Mosterd is enorm bepalend voor de smaak van een gerecht. Dat komt door de scherpte in de mosterdsmaak. U kunt zelf mosterd maken met mosterdzaden, azijn, water, suiker en zout. Probeer zelf met doseringen te spelen tot u het lekker vindt.

Frituurolie

Weet u niet of de olie heet genoeg is? Steek er dan een satéprikker in. Gaat het borrelen? Dan is de olie heet genoeg.

Nu weet u een overheerlijke hutspot te maken. Het duurt wel wat langer dan standaard hutspot, maar dan heeft u ook wat.  Als u eens andere groenten wilt gebruiken kan dat ook. Maak er op die manier uw persoonlijke recept van. In deel 4 gaat Pim wentelteefjes maken van kandijkoek. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie