Duur 02:45
Gepubliceerd op 23 maart 2016

Deel 1: Locatie en omvang

Een eigen moestuin is leuk, lekker en helemaal niet moeilijk. Bovendien wordt u van al dat schoffelen, begieten en wieden ook nog eens heel fit! Waar moet u rekening mee houden als u wilt starten met een moestuin?

Omvang

Als u net begint met een moestuin is het verstandig om klein te beginnen, met 10 vierkante meter bijvoorbeeld. Als het goed bevalt, kunt u altijd nog besluiten om uw moestuin het jaar erop uit te breiden met nog eens 10 vierkante meter.

Voor het gezin

Als u uw hele gezin van uw moestuin te eten wilt geven, kunt u het groter aanpakken met bijvoorbeeld 100 tot 150 vierkante meter. U hoeft dan nooit meer voor verse ingrediënten naar de supermarkt, want die verbouwt u zelf!

De juiste ligging

U kunt uw moestuin niet zomaar beginnen op een stukje tuin wat u toch niet gebruikt. Een productieve en praktische moestuin:

  • Bevindt zich op een zonnige plek: er moet dagelijks 6 uur zon op schijnen
  • Bevindt zich bij voorkeur in de buurt van uw keuken, zodat u uw moestuin in de gaten kunt houden en er snel iets kunt oogsten
  • Heeft ook beschutte plaatsen, bijvoorbeeld een muur of schutting, waar planten tegenaan kunnen groeien.

Volkstuin

Als u zelf geen tuin heeft of in uw tuin geen plek heeft voor een moestuin, kunt u ook een moestuin beginnen bij een volkstuinenvereniging. Hier zijn alle omstandigheden voor het beginnen van uw eigen moestuin ideaal. Ook kunt u er kennis en ervaringen uitwisselen met andere moestuiniers.

Mini-moestuin

Ook op een klein balkon kun u uw eigen moestuin beginnen. Er zijn verschillende mogelijkheden om in bakken, flessen of andere eenvoudige constructies groenten, fruit en kruiden te kweken.

Voor u de eerste plantjes en zaadjes in de grond kunt stoppen, is het handig om de bodem voor te bereiden en een teeltplan te maken. Zo haalt u het meeste uit uw moestuin! Dit zal in deel 2 besproken worden. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer