Duur 02:40
Gepubliceerd op 23 maart 2016

Deel 5: Bladgroenten

Bladgroenten groeien heel snel. U kunt dus al snel gaan oogsten.

  • Snijbiet: een soort van spinazie. Snijbiet is gemakkelijk te telen, want hij schiet bijna nooit door. Bij doorschieten verschijnt er een ongewenste bloemstengel. Hierdoor wordt de plant niet rijp meer.
  • Sla: iets moeilijker zijn de teelten van kropsla, bindsla of ijsbergsla. U moet dan wat meer rekening houden met zaaitijdstip, plantafstand en bemesting, en regelmatig water geven om doorschieten te voorkomen.
  • Andijvie: een veelzijdige groente, de teelt is het gemakkelijkst in het najaar. Zaai de groente na de langste dag, 21 juni, dan is er geen risico op doorschieten.

Bodem voor bladgroenten

Bladgroenten houden van een stikstofrijke bodem. Dat kunt u bereiken door compost, potgrond of koemestkorrels door de bovengrond te mengen. Het toevoegen van compost of potgrond verhoogt ook het waterhoudend vermogen van de grond, en dat is voor bladgroenten erg belangrijk.

Hoe bestrijdt uw slakken?

Slakken zijn de grootste vijanden van bladgroenten. Met een beetje pech vreten ze een deel van uw oogst op. In de meeste kleine moestuinen moet u dus maatregelen nemen om ze te bestrijden. U kunt ze makkelijk vinden als het geregend heeft, ’s ochtends vroeg of ’s avonds als het schemert.

Bierval

U kunt ook een potje vullen met bier en dat half in de grond ingraven. Het gist in het bier lokt slakken in de val. Let op dat het bier niet verdund wordt met regenwater. Als u op deze manier een aantal slakken hebt gevangen kunt u ze weer vrijlaten op een plek waar u er geen last van hebt.

U weet nu hoe u sla en bladgroenten kunt verbouwen in een slakvrije tuin. Iets meer onderhoud vergt de teelt van tomaten en aardappelen. Dit zal in deel 6 aan de orde komen. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer