Duur 02:10
Gepubliceerd op 9 mei 2016

Deel 2: Alledaagse dingen

Eten gaat meestal heel automatisch: u opent uw mond, neemt een hap, kauwt en slikt door. Maar proeft u wel echt wat u eet? Door stil te staan bij wat u eet, kunt u er meer van genieten. U bent met uw aandacht in het hier en nu, zonder oordeel. Dit kunt u elke dag thuis oefenen.

Oefening:

  • Neem een stuk fruit van de fruitschaal, bijvoorbeeld een appel
  • Neem een hap van de appel, zoals u normaal zou doen
  • Kijk nu eens goed naar de appel en beantwoord voor uzelf de volgende vragen:
  • Hoe voelt de appel aan? Is hij glad, zacht, licht of zwaar? Hoe ruikt hij?
  • Hoe ziet de appel eruit? Welke kleuren heeft hij? Welke vorm heeft hij?
  • Sta stil bij hoe de appel in uw hand is gekomen. Hoe is hij gegroeid?
  • Breng de appel naar uw mond en neem een hap
  • Sta stil bij wat er in uw mond gebeurt

Door met aandacht te eten onderzoekt u een bekende ervaring op een open en nieuwsgierige manier. Dat is het tegenovergestelde van eten uit automatisme. Door stil te staan bij alledaagse dingen, zoals het eten van een appel, krijgt u weer oog voor de unieke kwaliteiten van de dingen. U kunt hiermee oefenen door elke dag de eerste hap van een maaltijd met aandacht te nemen. In deel 3 gaan Saake en Nienke Buwalda dieper in op het begrip stilstaan. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer