Elk kind een familie

Te gast: onder andere Jan Smit, Kim-Lian van der Meij en Yita Alemayehu.

In onze uitzending vragen we aandacht voor het werk van SOS Kinderdorpen, de kinderhulporganisatie die zich inzet voor kinderen die opgroeien zonder familie of een veilig thuis. Vele kinderen zitten wereldwijd in deze situatie, omdat ze hun ouders verloren zijn of omdat hun familie niet in staat is om hen te geven wat ze nodig hebben. De uitzending staat geheel in het teken van het werk van de organisatie in Ghana. Te gast zijn onder anderen zanger Jan Smit en presentatrice Kim-Lian van der Meij. Zij zetten zich als ambassadeurs van SOS Kinderdorpen al jaren in voor deze kinderen.

Toen Jan Smit ambassadeur werd was hij zelf nog een kind, nu hij vader is van drie kinderen weet hij als geen ander hoe belangrijk het is voor een kind om een veilig thuis te hebben binnen een liefdevolle familie. "Kinderen moeten gelukkig en onbezorgd kunnen opgroeien. Zo’n basis is cruciaal. De SOS kinderen die ik heb ontmoet in het buitenland, hebben het goed. Ze groeien dankzij de SOS moeders op in een veilige en liefdevolle omgeving. Die vrouwen zijn echte heldinnen."

In meerdere landen werd Jan de afgelopen jaren ook geconfronteerd met kinderen die het nog moeten stellen zonder ouders of veilig thuis. Zoals in Ghana, waar 1 op de 10 families in grote armoede leeft en meer dan 1 miljoen kinderen een of beide ouders is verloren.

Bij ons het verhaal van Mia, een meisje van 5 jaar oud. Samen met haar zieke oma en haar zusje van 2 jaar leeft ze in grote armoede. Mia neemt noodgedwongen volwassen taken op zich die niet horen bij een kind. Ze kookt, ze wast haar zusje en helpt haar oma die moeilijk ter been is. Ook vertellen we het verhaal van SOS-moeder Patience die kinderen die de zorg van hun biologische familie verloren zijn liefdevol opvangt in een kinderdorp. Hierdoor kunnen deze kinderen weer onbezorgd opgroeien en heeft hun leven een totaal andere wending gekregen.

Het verschil wat SOS Kinderdorpen maakt voor kinderen komt duidelijk naar voren uit het verhaal van Yita. Ook zij is aanwezig in onze studio. Yita groeide op in een kinderdorp nadat ze als 7-jarig meisje haar moeder verloor. Ze werd hier warm opgevangen en groeide op in een liefdevolle SOS familie. Ze vertelt over hoe dit haar leven ingrijpend veranderde.