Hollandse Zaken

Informatief

Grote maatschappelijke kwesties krijgen een gezicht door reportages door het hele land over uiteenlopende onderwerpen.

Vanaf zaterdag 10 juli 2021 (6 afleveringen), rond 20.35 uur op NPO 2.

Wo 3 september 2014 21:12 NPO 2 41 min

In de wurggreep van de bank

Steeds meer kleine bedrijven zitten in de wurggreep van de bank. Kredieten worden stopgezet, ze moeten een rente betalen van soms wel 11 procent en lijden financiële schade door rentederivaten. Zijn banken onnodig streng?

Steeds meer kleine bedrijven zitten in de wurggreep van de bank. Hun kredieten worden stopgezet, ze betalen een rente van soms wel 11 procent en ze lijden financiële schade door rentederivaten. Veel kleine ondernemers hebben het gevoel dat de banken hen richting faillissement duwen.

Een op de vijf bedrijven in het midden- en kleinbedrijf zit bij 'bijzonder beheer' van de banken, een soort incasso-afdeling. CDA-kamerlid Eddy van Hijum wil een hoorzitting houden over de maatregelen die banken opleggen aan ondernemers. Veel kleine ondernemers durven niet te spreken over de opstelling van de banken. Ze zijn bang voor repercussies: nóg hogere rentes op leningen of een beslaglegging met bedrijfssluiting als gevolg.

Ook minister van financiën Dijsselbloem maakt zich zorgen over de opstelling van de banken. Hij wil dat de AFM onderzoek gaat doen naar het 'bijzonder beheer' door de banken. Dat kondigde hij maandag aan.

Zijn banken onnodig streng en meedogenloos? Of hanteren ze terecht stevige eisen bij kredietverlening aan kleine bedrijven? Met Eddy van Hijum, kleine ondernemers en mogelijk vertegenwoordigers van Rabobank, ING, SNS of ABN-AMRO.

Presentatie: Cees Grimbergen