Hollandse Zaken

Informatief

Grote maatschappelijke kwesties krijgen een gezicht door reportages door het hele land over uiteenlopende onderwerpen.

Vanaf zaterdag 10 juli 2021 (6 afleveringen), rond 20.35 uur op NPO 2.

Za 20 juni 2020 20:35 NPO 2 47 min

De witte zoektocht

Centraal staat de witte zoektocht in het racismedebat. Want hoe racistisch zijn witte Nederlanders? Zijn ze anno 2020 verantwoordelijk te stellen voor het slavernijverleden?

Centraal in de eerste aflevering staat de witte zoektocht in het racismedebat. Want hoe racistisch zijn witte Nederlanders? Zijn ze anno 2020 verantwoordelijk te stellen voor het slavernijverleden? En discrimineren witte Nederlanders veel meer dan ze zelf in de gaten hebben?

Ja, zegt een groeiende groep Nederlanders. Zwarte Nederlanders worden hier stelselmatig als minderwaardig gezien. Op straat, op school en in het werk. En witte Nederlanders zouden dat in hun bevoorrechte positie -zonder discriminatie- niet in de gaten hebben.

De grote opkomst bij de demonstraties tegen racisme van de afgelopen weken toont aan dat we niet meer om de discussie heen kunnen. Maar dat gesprek goed voeren, zonder snoeiharde verwijten en vooroordelen, is niet eenvoudig.

Vertroebelt het gekrakeel rond de standbeelden het zicht op wat er zich aan alledaags racisme voordoet? Wat moeten witte Nederlanders doen? Op zelfonderzoek naar hoe racistisch ze zijn? Of is dat te veel zelfkastijding en schieten we door?