Hollandse Zaken

Informatief

Journalistiek discussieprogramma met feiten, meningen en emoties, over kwesties die verder gaan dan de actualiteit van de dag.

Vanaf 20 juni 2020
Elke zaterdag om 20.30 uur op NPO 2
Geen uitzending op 11 juli en 15 augustus
(8 afleveringen)

Za 20 juni 2020 20:35 NPO 2 47 min

De witte zoektocht

Centraal staat de witte zoektocht in het racismedebat. Want hoe racistisch zijn witte Nederlanders? Zijn ze anno 2020 verantwoordelijk te stellen voor het slavernijverleden?

Centraal in de eerste aflevering staat de witte zoektocht in het racismedebat. Want hoe racistisch zijn witte Nederlanders? Zijn ze anno 2020 verantwoordelijk te stellen voor het slavernijverleden? En discrimineren witte Nederlanders veel meer dan ze zelf in de gaten hebben?

Ja, zegt een groeiende groep Nederlanders. Zwarte Nederlanders worden hier stelselmatig als minderwaardig gezien. Op straat, op school en in het werk. En witte Nederlanders zouden dat in hun bevoorrechte positie -zonder discriminatie- niet in de gaten hebben.

De grote opkomst bij de demonstraties tegen racisme van de afgelopen weken toont aan dat we niet meer om de discussie heen kunnen. Maar dat gesprek goed voeren, zonder snoeiharde verwijten en vooroordelen, is niet eenvoudig.

Vertroebelt het gekrakeel rond de standbeelden het zicht op wat er zich aan alledaags racisme voordoet? Wat moeten witte Nederlanders doen? Op zelfonderzoek naar hoe racistisch ze zijn? Of is dat te veel zelfkastijding en schieten we door?