Hollandse Zaken

Informatief

Grote maatschappelijke kwesties krijgen een gezicht door reportages door het hele land over uiteenlopende onderwerpen.

Vanaf zaterdag 10 juli 2021 (6 afleveringen), rond 20.35 uur op NPO 2.

Do 8 augustus 2019 21:10 NPO 2 41 min
Herhaald op 10 augustus 2019 NPO 2

De klimaatspagaat

Wat kunnen we doen tegen de opwarming van de aarde?

Moeten we in actie komen om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan, of is dat nutteloos? Met de recordhitte van twee weken geleden ligt die vraag bij veel mensen op tafel.

Strenge adviezen voor een klimaatvriendelijke levensstijl buitelen over elkaar heen. Het krijgen van meer dan twee kinderen wordt afgeraden. Vliegen? Vlees op de buurtbarbecue? Het kan echt niet meer. Cappuccino? Nee, koemelk is taboe.

De aarde warmt op. Dat lijkt nu wel vast te staan. Toch zijn veel Nederlanders in verwarring. Leidt vlees eten nou echt tot onze ondergang? Of brengen milieu- en klimaatdrammers ons een te onheilspellende boodschap? En praten ze ons klimaatschaamte aan? En trouwens, het bedrijfsleven en de industrie ondernemen nauwelijks iets in deze klimaatcrisis. Waarom wij als burgers dan wel?

Te gast zijn onder anderen Klaas van Egmond, éminence grise van het klimaatonderzoek, klimaatcoaches, gewone burgers, en de man die zijn verzet tegen grootschalige windmolenparken met opsluiting moest bekopen.