Verstilde verhalen aflevering 3

Podcast Verstilde Verhalen: #3 De Zwijgende Held van Megchelen

Oorlogsmonumenten als herinnering aan de Tweede Wereldoorlog: er zijn er zo’n 4000 van in Nederland. Achter al deze gedenktekens schuilt een verhaal. De MAX/NPO Radio 1-podcast Verstilde Verhalen vertelt het verhaal van 12 van deze – voor de meeste mensen onbekende – monumenten. 

Eerbetoon

In Megchelen, een dorp in de Gelderse Achterhoek, staat een monument waarop mannen en vrouwen te zien zijn die zwakke mensen in veiligheid proberen te brengen. Het beeld eert de onbaatzuchtige mensen uit Megchelen die de ontsnapte dwangarbeiders uit concentratiekamp Rees hebben geholpen. De ontsnapten, ongeveer 1700 dwangarbeiders, werden in Megchelen opgevangen en verzorgd van november 1944 tot maart 1945.

Jan Venhorst

Aflevering 3 gaat over Jan Venhorst, de eigenaar van een boerderij waar de eerste 2 ontsnapte dwangarbeiders aanklopten. Toen hij hoorde in welke barre omstandigheden zij leefden, heeft hij samen met zijn broer een actie op touw gezet om de mensen daar te bevrijden. Venhorst heeft nooit over die tijd gesproken. In Verstilde Verhalen schetsen onder anderen zijn kinderen een beeld van die zwijgzame held.

Beluister de podcast:

 

De podcast Verstilde Verhalen is te beluisteren vanaf 22 januari 2020 op MAX Vandaag en nporadio1.nl.

Geef een antwoord