podcast leven na de oorlog

Podcast leven na de oorlog: kinderen van Nederlanders in Nederlands-Indië

Op 5 mei 2020 is het precies 75 jaar geleden dat Nederland wordt bevrijd. Naar aanleiding hiervan heeft MAX de podcastreeks Leven na de oorlog gemaakt, waarin kinderen en kleinkinderen van mensen die getekend zijn door de oorlog hun verhaal vertellen. In deze aflevering: Siel en Ad van der Ree, kinderen van Nederlanders in Nederlands-Indië.

De Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië begint in 1941 en eindigt in augustus 1945. De Japanners hebben het in die tijd voor het zeggen en sluiten zodoende veel Nederlanders op. Zo ook de ouders van Siel en Ad.

Hun vader moet als verpleger aan de birmaspoorlijn werken en hun moeder moet naar een interneringskamp. De 3 kinderen van het stel, waar Siel er 1 van is, moeten met hun moeder mee. 4 jaar lang zien of spreken zij elkaar niet.

Later, als de oorlog voorbij is, wordt er thuis veel gesproken over de oorlog. Ook Ad, die in 1954 wordt geboren, krijg zodoende veel mee van het oorlogsverleden van de familie.

Hoe hebben de oorlogservaringen van hun ouders de broers gevormd? En welk effect hebben Siels eigen oorlogservaringen op zijn leven gehad? Zij vertellen het in de slotaflevering van Leven na de oorlog.

Beluister de podcast:

Geef een reactie