Ouderwets kibbelen op Nederlands cultureel erfgoed: ‘Hou toch op man!’
Vlak achter het clubhuis van IJsselmeervogels, ligt de rivier de Eem en daar vaart een heel beroemde veerpont heen en weer. De veerpont is vooral bekend dankzij Drs. P, die er in 1973 een liedje aan wijdt: de Veerpont. Nu de veerpont weer heen en weer vaart, vindt Erik van Muiswinkel het tijd om daar een ode aan uit te brengen. Samen met een paar kameraden, die de pont en elkaar kennen als hun broekzak.
100.000 keer heen en weer
Gijs Hartog is al 33 jaar schipper van de veerpont tussen Eemdijk en Eemnes. Hij is zeker al “10.000’en keren heen en weer” gegaan, vertelt hij in Carrie op Vrijdag. “Misschien wel 100.000 keer”, vult hij aan. Een ‘heen-en-weertje’ kost Gijs ongeveer 3 minuten. “Iedere keer andere mensen, de vrijheid, de natuur. Dat maakt het zo mooi.” Sinds afgelopen zaterdag, vaart de pont weer heen en weer. Tot groot geluk van Gijs. “We staan weer te stuiteren”, zegt hij met brede glimlach. En dat voor telkens een ritje van maximaal 3 minuten. “Nou, in die tijd vertellen mensen heel hun levensverhaal en alles wat hen mankeert”, lacht hij.
Rood, blauw en groen
Het gaat op het pontje ook vaak over voetbal en dan praat men natuurlijk vol passie over de rooien en de blauwen. De rooien staan voor VV IJsselmeervogels en de blauwen voor SV Spakenburg. Twee clubs die hun accommodatie vlak naast elkaar hebben liggen, maar elkaars bloed kunnen drinken. “En ook de groenen hè!”, benadrukt Evert Hoolwerf, die 21 jaar de kompaan aan boord is van Gijs en verwijst naar VV Eemdijk. “Maar ik ben blauw opgegroeid”, aldus Evert.
Kibbelen
Normaal wisselen Evert en Gijs hun diensten met elkaar af, zodat ze beiden hun club vanaf de tribune kunnen toejuichen. Evert vaart als IJsselmeervogels speelt en Gijs doet hetzelfde als Spakenburg op het veld staat. Als Carrie het duo vraagt hoe zij het dan onderling regelen als de aardsvijanden elkaar treffen, blijft het akelig stil. “IJsselmeervogels wordt bijna elk jaar kampioen, dus dan mag je gaan”, doorbreekt Gijs de stilte. Waarop Evert reageert: “Daarom spelen ze nu Derde Divisie hè?! Hou toch op man.” En zo kibbelen de mannen ook bijna elke dag op de pont, 21 jaar lang. Maar daar komt een einde aan, want Evert hangt zijn matrozenhoed aan de wilgen. “Er is een tijd van komen en gaan.”
Roer omgooien
Alex van Twillert neemt het roer over van Evert, maar gooit tegelijkertijd ook het roer om. Een stuur in de handen hebben is Alex niet vreemd. Hij is misschien wel de bekendste autorijleraar van Spakenburg, maar die werkzaamheden legt hij naast zich neer. “Ik ben 1 meter 95 lang en ik zit al 30 jaar in een autostoel opgevouwen. Ik heb rugklachten en overal doet het pijn. Dan moet je op een gegeven moment een keuze maken.”
Een keuze voor het pontje dus en daarmee prijst hij zichzelf enorm gelukkig. “Als je de godsschepping wilt zien, ben je op de pont aan het juiste adres. Want je ziet de kievieten en de grutto’s binnenkomen in Nederland. Dat is fantastisch om te zien.”
Ode aan Drs. P
Erik van Muiswinkel wordt op 4 augustus 1961 geboren op een woonboot op de Eem. Op nog geen steenworp afstand van het beroemde pontje van Drs. P. “Dat heb ik nooit geweten, dat dat pontje 200 meter verderop is.”
Als eerbetoon, voegt Erik een couplet toe aan het nummer Veerpont van Drs. P. De tekst luidt als volgt:
De Eem werd ooit veranderd in een machtige rivier.
Dat kwam door Drs. P en zijn verschijning hier.
Hij maakte een gewone pont tot held van zijn verhaal.
Met humor en met wijsheid en weet ik wat allemaal.
De veerpontschippers die het werk, hier tegenwoordig doen.
Zijn ouderwetse vaklui, evengoed als die van toen.
Zij varen uit, zij leggen aan. Per dag wel 100 keer.
Maar wie niet kan betalen, die gaat mooi niet heen en weer!
Heen en weer (herhaling 8 keer)
Mensen de boot is vol. Ga van de boot af!
Past u toch op meneer! De boot is vol!
De Eem is een gevaarlijke rivier. Ga eraf mensen.
Ga van de boot af! Alstublieft! Heen en weer!
Het optreden van Erik van Muiswinkel én de uitzending terugkijken kan hier. Carrie op Vrijdag is elke vrijdag te zien om 19.00 uur op NPO 1.