Witte anjer

De Witte Anjer, draag ‘m ook!

Gefeliciteerd, Herman! Op 14 juni is voor het eerst in het Haagse hotel Des Indes de Witte Anjer Prijs uitgereikt. De winnaar is Herman Pestman voor zijn uitzonderlijke inzet als KNGF-trainer van hulphonden voor veteranen. Het is hem van harte gegund. Kees Tinga, trainer hulphonden voor veteranen, neemt de anjer (op de foto hierboven) voor winnaar Herman Pestman in ontvangst. Boele Staal, voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag, reikte de prijs uit en zette Omroep MAX nog even in het zonnetje voor onze steun aan veteranen. Graag gedaan, de veteranen verdienen het.

Witte anjer

Voorzitter Boele Staal van Stichting Veteranendag (links) verrast Jan Slagter (rechts).

Op zaterdag 30 juni bedanken wij de ruim 100.000 Nederlandse veteranen voor hun inzet in dienst van de vrede. Deze mannen en vrouwen hebben gestreden voor onze vrijheid en die van anderen, tijdens vredes- en oorlogsmissies in Europa en daarbuiten. De Witte Anjer is hét symbool van erkenning en waardering voor alle Nederlandse veteranen.

Uit respect voor onze dappere veteranen draag ik een Witte Anjer in de week voorafgaand aan de Nederlandse Veteranendag en uiteraard op deze dag zelf, zaterdag 30 juni. MAX stelt de abonnees van MAX Magazine ook in de gelegenheid deel te nemen aan dit eerbetoon, door een Witte Anjer bij te sluiten in de editie die vanaf 19 juni bij de abonnees op de deurmat valt. De Witte Anjer draagt u links op de borst.

Eerste verzetsdaad

De Witte Anjer is bij de oudere generatie bekend omdat prins Bernhard de gewoonte had een witte anjer te dragen. Maar hij heeft ook een diepere, historische betekenis en gaat terug naar de eerste verzetsdaad van de Nederlanders tijdens de Duitse bezetting. Zaterdag 29 juni 1940, anderhalve maand na het begin van die bezetting, was de eerste verjaardag van een lid van het koninklijk huis, die van prins Bernhard. De Nederlandse bevolking greep spontaan deze gelegenheid aan om haar onvrede over de bezetting te uiten en te tonen dat hun hart bij de koninklijke familie lag. Overal in het land stak men de vlag uit en werden standbeelden van leden van het koninklijk huis onder bloemen bedolven. Als reactie kwamen de Duitsers direct met drastische maatregelen: de Nederlandse vlag werd verboden, Koninginnedag mocht niet langer worden gevierd, het Wilhelmus mocht niet meer worden gezongen, portretten van de koningin werden verwijderd en alle straatnaamborden met de namen van de leden van het koninklijk huis werden vervangen. Het dragen van de Witte Anjer krijgt door deze geschiedenis een bijzondere betekenis.

Onze oudste veteraan

De winnaar van de Witte Anjer Prijs, Herman Pestman, is eregast bij de Veteranendag en mag later een rondvlucht maken in een historische Dakota. In Den Haag is op 30 juni ook de oudste veteraan van Nederland als speciale gast aanwezig. Dat is de heer Du Pon, 105 jaar oud en nog fit! Hij neemt deel aan het programma in de Ridderzaal en rijdt mee in het defilé, samen met andere 80+ veteranen. Mijnheer Du Pon werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ingezet in de Betuwe, in de buurt van Kesteren.

Het defilé zal worden afgenomen door de koning. Precies om 13.00 uur wordt het startschot gegeven door een 25-ponds kanon bij het Malieveld. Daarna vertrekken bijna 4.000 veteranen voor hun tocht langs de koning. Na ongeveer een uur zijn ze weer terug op het Malieveld. Voorafgaande aan het defilé wordt een ‘fly-past’ gevlogen door F16’s, helikopters en andere toestellen van de Koninklijke Luchtmacht. Het geheel wordt natuurlijk omlijst met veel muziek. In de Ridderzaal bij de opening, op het Binnenhof bij de medaille-uitreiking, in het defilé met een keur aan orkesten en natuurlijk op het Malieveld.

U kunt er bij zijn

Als u niet in de gelegenheid bent om op 30 juni naar Den Haag te reizen, kunt u er thuis toch bij zijn. Met 2 uitzendingen besteedt de publieke omroep namelijk aandacht aan Veteranendag. ’s Middags kunt u kijken naar een live verslag van onder andere het Nationaal Defilé in de binnenstad van Den Haag, de parade van legervoertuigen en de vliegshow. In de avonduitzending volgt een terugblik met de hoogtepunten van de middag. De precieze uitzendinformatie vindt u natuurlijk in MAX Magazine.

Geeft u ook onze helden en heldinnen de waardering die ze verdienen? Draag dan – net als ik – de Witte Anjer!

Geef een reactie

Reacties (4)

    oosterwijck says:

    Het is uiterst ongepast om een witte anjer te dragen op de Veteranendag. De Stichting Veteranendag kan beter een ander symbool kiezen voor het eren van onze Veteranen. De witte anjer was namelijk gekozen, omdat Prins Bernard deze bloem verkozen heeft als zijn lievelingsbloem. En zoals iedereen ongetwijfeld weet, was Bernard een landverrader, die zijn diensten aanbood, om Stadhouder te worden van Nederland, aan Adolf Hitler. Was hij lid van de SS. En buiten dat verraad, heeft Bernard de auto gestolen van architect Erven van Doorens, in 1945. Hij heeft zijn leven lang gehoerd en gesnoerd op kosten van de belastingbetaler. En of het nog niet genoeg was, steekpenningen aangenomen van een vliegtuigfabrikant. De Stichting zou zich diep moeten schamen, om ook maar iets met die landverrader te maken willen hebben.

      Boterflip says:

      Om Prins Bernard een landverrader te noemen gaat me een beetje ver, maar met alles wat we (nu) over hem en zijn levenswandel weten, was het misschien kieser geweest om voor een andere bloem te kiezen dan de witte anjer.
      Een béétje ben ik het wel eens met meneer/ mevrouw oosterwijck…..

      Henk Croijmans says:

      Beetje zure reactie.
      Deze doet mij in elk geval denken aan de eeuwige wereldverbeteraar met zijn vermanende vingertje. In elk geval niet aan een veteraan of iemand met veteranen in zijn directe omgeving.

      Aan nagenoeg elk symbool valt wel iets af te kraken. Was de swastika ook niet het teken van welzijn en voorspoed maar heeft het wereldwijd toch een volstrekt andere klank gekregen?

      Het gaat hier om de veteranen en niet over Prins Bernard

      Henk Croijmans says:

      Beetje zure reactie.
      Deze doet mij in elk geval denken aan de eeuwige wereldverbeteraar met zijn vermanende vingertje. In elk geval niet aan een veteraan of iemand met veteranen in zijn directe omgeving.

      Aan nagenoeg elk symbool valt wel iets af te kraken.

      Het gaat hier om de veteranen en niet om Prins Bernard.