Winterslaap

Na alle uitbundige decemberdrukte met een huis vol kinderen en kleinkinderen is er nu stilte en ingetogenheid. Ook de tuin is in winterslaap. Mooie tijd om vast plannen te maken voor het nieuwe tuinjaar. En de planten die nu bloeien, krijgen extra aandacht in deze toch wat saaie maand. Ik hoop zo dat we nog een beetje sneeuw krijgen. Een met sneeuw bedekte tuin is niet alleen prachtig om naar te kijken, maar zij beschermt die ook tegen vorst en koude wind en helpt het ongedierte te bestrijden. Gelukkig komen eind deze maand de eerste sneeuwklokjes boven de grond en gaat de heerlijk geurende toverhazelaar al weer bloeien.

In huis haal ik het kerstrood nu echt weg en ga ik boeketten met witte en roze tulpen maken. Die zijn geweldig te combineren met grijs eucalyptusblad en blauwe bessen van de viburnum struik. Wel een uitdaging om ze te schilderen! Ook een amaryllus in knop staat trouwens te wachten om geschilderd te worden. Een klein vaasje met sneeuwklokjes is simpeler, maar zo lief. Takken met forsythia of winterjasmijn kan ik ook naar binnen halen, want die brengen het voorjaar al in huis. Dat komt er nu echt aan, ook al leek het eind vorig jaar al zover.

Eet in deze maand vooral knolselderij, uit je eigen moestuin of van de groenteboer. Gezond en goedkoop. Het is niet alleen smakelijk in de erwtensoep, maar je kunt er ook prima puree van maken. Beetje opbakken met wat gesnipperde uitjes of gaar koken in melk en/of bouillon. Met de staafmixer pureren en dan met wat room, zout, nootmuskaat en peper naar smaak afmaken. Als u wat overgehouden hebt in December (…) dan kunt u er eventueel wat verse truffel over heen schaven. Vis of vlees erbij eten. En als u, net als ik, begint te lijnen na alle kerstdiners en oliebollen, dan laten we de room maar zitten. Mijn weegschaal doet zo vreemd de laatste tijd… Daarom begin ik deze maand, na een lange periode wegens hernia, opnieuw met conditietraining. Na zulke sport kan ik beter en vol energie het nieuwe jaar tegemoet.

Geef een reactie

Reactie

    peter61j says:

    het is toch heerlijk in de winter,
    op de schaats tot je een glos op je wangen voelt.
    lopen in de sneeuw tot je voelt dat je even moet gaan zitten.
    en het je niet kan schelen dat je met je billen in de verse sneeuw zit.
    de stilte van hei en bos met maar een enkele mens in de verte.
    jij helemaal een met de natuur.
    het horen van het bos om je heen.
    de vogels die gewoon blijven zitten als je rustig voor bij loopt
    de eerste sneeuw klokjes die hun kopje laten zien.
    daar kan ik nu echt blij van worden.