Wat als u niet meer op vakantie durft?

Consumenten hebben het idee dat alles verzekerd is en dat er na een bomaanslag vanzelf wel een
negatief reisadvies volgt. Niets is minder waar!

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt reisadviezen vast. Met een reisadvies kunnen Nederlandse reizigers zich beter voorbereiden op veiligheidsrisico’s tijdens een buitenlands verblijf, zoals de risico’s op ontvoeringen, gewapende overvallen, bomaanslagen, natuurrampen of oorlogsgeweld. Buitenlandse Zaken vermeldt in een reisadvies bijvoorbeeld welke gebieden veilig zijn en naar welke gebieden u niet moet reizen. Soms zijn er veiligheidsrisico’s. Wees dan alert of reis alleen naar dat land als dat echt noodzakelijk is. Kijk bij de reisadviezen van het ministerie voor de verschillende gradaties van risico’s per land. De verantwoordelijkheid voor het boeken van een reis blijft echter liggen bij de consument en de reisorganisatie. Als het ministerie een gebied onveilig vindt, dan krijgt u niet uw geld terug!

Calamiteitenfonds

Als een reisorganisatie is aangesloten bij het Calamiteitenfonds, dan kunt u in bepaalde gevallen recht hebben op kosteloze annulering of gebruikmaken van een terugkeerregeling. Als zich tijdens uw vakantie molest of natuurrampen voordoen of er breken ernstige onlusten uit, dan betaalt het Calamiteitenfonds de extra kosten die ontstaan doordat uw reis moet worden aangepast. Als de reis moet worden afgebroken, zorgt het fonds voor een vergoeding van de niet genoten reisdagen. Als ergens een calamiteit dreigt, bijvoorbeeld een orkaan, dan kan een dekkingsbeperking worden ingesteld. U kunt dan vanaf 30 dagen voor vertrek kosteloos annuleren. Maar let op, al deze situaties zijn van pas van toepassing als de Calamiteitencommissie hierover een besluit heeft genomen. In hun overwegingen nemen ze de adviezen van Buitenlandse Zaken mee. En ze zullen zich de vraag stellen: kunnen de reisorganisators de reis nog op de manier uitvoeren zoals deze is aangeboden?

Vallen de aanslagen in Turkije onder molest?

Nee. Omdat de aanslagen incidentele gebeurtenissen zijn en op ieder moment ergens anders kunnen plaatsvinden, is er geen sprake van molest in de zin van het Calamiteitenfonds. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de bosbranden in Sicilië. Voor de plaatsen die getroffen zijn door de bosbranden is wél een calamiteit vastgesteld.

Dus we moeten gewoon op vakantie gaan?

Dat zeggen we niet. We snappen dat u inmiddels een ander gevoel zult hebben bij uw geplande vakantie. Er is echter geen juridische status of fonds dat uw kosten dekt als u besluit om niet te gaan. U kunt natuurlijk altijd overleggen met uw reisorganisatie wat de mogelijkheden zijn om te boeken en wat dit voor u aan extra kosten meebrengt. Moet u nog gaan boeken, maar bent u bang voor wat nog komen gaat, dan kunt u bekijken of een omboekverzekering iets voor u is. Die moet u dan wel gelijk bij boeking, of binnen 7 dagen ná boeking afsluiten. Mocht er iets gebeuren op de plaats waar u naartoe gaat, dan kunt u kosteloos omboeken.

Geef een reactie