Vakantiehuis geboekt, park failliet!

Het komt steeds vaker voor: het faillissement van een reisbureau, reisorganisatie of vakantiepark. U heeft het geld van tevoren overgemaakt en staat nu, vlak voor uw vakantie, met lege handen.

Mevrouw Hoeksma uit Heemskerk overkwam dit ook. Ze boekte een huisje op park Hooge Holt in Gramsbergen en betaalde alles van tevoren. Toen ze op de plaats van bestemming kwam, bleek alles gesloten. Een paar dagen eerder bleek het park failliet te zijn gegaan. Mevrouw Hoeksma vraagt ons of ze haar geld nog terug kan krijgen. Het betreffende park is inderdaad failliet. De organisatie waar mevrouw geboekt heeft, was niet aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Daarom valt het betaalde bedrag niet binnen de garantieregeling en krijgt mevrouw het geld niet terug. Een reisverzekering dekt dit soort kosten niet. Er rest mevrouw slechts het neerleggen van een claim bij de curator. Helaas weten we dat consumen­ten bij een faillissement achteraan staan in de rij van schuldeisers.

Geen plicht

Het zou netjes geweest zijn als de eigenaar de mensen op tijd op de hoogte had gebracht in verband met de reiskosten die ze nu ook nog een keer vergeefs hebben gemaakt. Inmiddels heeft het park een doorstart gemaakt. De nieuwe eigenaar heeft geen plicht om de gedupeerde consumenten schadeloos te stellen. Het zou natuurlijk wel een aardige geste zijn.

Waar moet u op letten:

Boek uw vakantiehuis bij een organisatie die is aangesloten bij het SGR. Bij financieel onvermogen of faillissement krijgt u dan het betaalde bedrag terug. Vaak boeken mensen via Marktplaats een vakantiehuis. U boekt dan niet via een organisatie, maar bij een particulier. U heeft dan te maken met de regels tussen particulieren onderling. Er bestaat geen speciale consumentenbescherming.

Probeer te allen tijde om niet alles van tevoren te betalen. Op het moment komen helaas ook regelmatig oplichtingszaken voor. U boekt een huis in het buitenland, maakt het geld over en hoort dan nooit meer iets. Veelal worden zeer mooie huizen aangeboden tegen een lage prijs. Lijkt een aanbod te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook!

Geef een reactie