krukken

Ted van Essen: “Omgaan met krukken is toch een beetje wennen”

Ik had natuurlijk gehoopt om een week na mijn heupoperatie weer een marathon te lopen, maar helaas, dat is niet gelukt. Mijn revalidatie vordert gestaag, maar ik neem voor de zekerheid nog steeds een elleboogkruk mee als ik de hond uitlaat. Daarmee ben je dus automatisch ingedeeld bij het invalide deel van de natie. Dat is toch een beetje wennen.

Onbeholpen

Ik heb geprobeerd het voor mij wat makkelijker te maken, door in Tijd voor MAX zijdelings mijn heupvervanging te melden. Zo ook op mijn pagina in MAX Magazine. Mensen die dat gezien of gelezen hebben hoef ik niks meer te vertellen. Ze wensen me, heel aardig, succes bij het herstel. Anderen vullen soms in dat ik wel gevallen zal zijn en dat mijn onbeholpenheid dus maar tijdelijk zal zijn. Ook dat geeft een goed gevoel.

Wandelen met de hond en krukken

Erger is de reactie die ik vandaag hoorde. “Het wordt toch allemaal een beetje minder met de leeftijd, hè”, is zo’n vervelende opmerking. Het is natuurlijk wel waar, maar je hoeft het er niet in te wrijven natuurlijk. Iemand anders die ook liep te wandelen met een hond, maande deze om iemand op krukken niet voor de voeten te lopen. Dat klonk heel betrokken, maar het vervolg, “want daarmee kan hij om zich heen slaan”, klonk toch alweer wat agressiever.

De dokter als patiënt

Kortom, het valt niet mee om openlijk door het leven te gaan als patiënt. Als dokter had ik er nooit zoveel moeite mee om de gehandicapte medemens tegemoet te treden. Die aanblik appelleerde aan mijn hulpverlenersgemoed en dat gaf altijd een goed gevoel. Nu het mijzelf betreft zal ik toch blij zijn als die goedbedoelde aandacht ophoudt. En ik weer helemaal op eigen benen door het leven ga. Die marathon had ik 10 jaar geleden, na de heupvervanging aan de andere kant, al opgegeven. Want ja, alles wordt op den duur toch minder…

Ted van Essen is tot december 2016 huisarts in Amersfoort. Hij is voorzitter van de Nederlandse Influenzastichting en griepexpert. Daarnaast is Dokter Ted wekelijks te zien in Tijd voor MAX. Lees hier zijn columns.

Geef een reactie

Reactie