Stoppen met Twitter/X

Ted van Essen: ‘Misschien moet ik maar ophouden met X/Twitter’

Reclame voor recept-geneesmiddelen is verboden in Nederland. In heel Europa trouwens, in tegenstelling tot in de Verenigde Staten, waar soms agressieve media-campagnes leiden tot grote druk op dokters om bepaalde middelen voor te schrijven. In Nederland mag dat soort reclame alleen in vakbladen voor dokters. En dan nog moet dat aan strenge regels voldoen. Vergelijkende reclame (‘Mijn middel werkt beter dan die van de concurrentie’) is bijvoorbeeld verboden.

Reclame op sociale media

Vitamines en supplementen zijn geen geneesmiddelen. Daarvoor mag je wel reclame maken, maar zonder dat je onbewezen claims noemt. ‘Vitamine X helpt tegen griep’ mag dus niet. Er bestaat een Reclame Code Commissie, waar je kunt klagen over dat soort uitspraken. Influencers die op Instagram beweren dat bepaalde supplementen de weerstand verhogen lopen langs het randje van de wet. Toch zie je dat soort uitspraken daar vaak. Ze prijzen het soms zo gretig aan, dat het lijkt op betaalde reclame. Maar dat zeggen ze er nooit bij.

Ik stroop mijn mouw op

Vaccins kun je ook alleen maar op recept verkrijgen, maar daarvoor is in de Geneesmiddelenwet een uitzondering op het verbod voor reclame gemaakt. Tenminste, als die vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) is opgenomen. Het is dus toegestaan dat ik de griepprik promoot, als ik maar niet een speciaal merk noem. Zo heb ik ook reclame gemaakt voor de coronavaccinatie.

U heeft misschien die poster wel eens gezien, waar ik mijn mouw opstroop voor de coronaprik. Op X, voorheen Twitter, krijg ik bijna standaard opmerkingen daarover. De meest gebezigde uitspraak is dat ik daar 20.000 euro voor ‘gevangen’ zou hebben. Ik reageer nooit op dat soort onzin, maar voor de zekerheid meld ik maar dat ik niets daarvoor gekregen heb, nog geen reiskostenvergoeding. De meestal anonieme toetsenbordhelden kunnen zich waarschijnlijk niet voorstellen dat sommigen mensen zich uit overtuiging inspannen voor een goede zaak.

Stoppen met Twitter?

10 jaar geleden ben ik gestart met Twitter en heb daar met veel plezier mijn berichten geplaatst. Vaak naar aanleiding van een optreden in Tijd voor MAX, een artikel op MAX Vandaag, een column als deze, of over mijn pagina in MAX Magazine. Ik word een beetje moe van de opmerkingen over alle vaccinatiedoden die ik op mijn geweten zou hebben. Of over de vergelijking met Dokter Mengele. Of dat de tribunalen voor mij de guillotine al hebben klaarstaan. Misschien moet ik maar ophouden met X/Twitter.

Ted van Essen was tot december 2016 huisarts in Amersfoort, thans is hij geregistreerd als arts (BIG-nummer: 49020200101). Hij is voorzitter van de Nederlandse Influenzastichting en griepexpert. Daarnaast is Dokter Ted wekelijks te zien in Tijd voor MAX en is zijn expertise te raadplegen in Dokter Teds Spreekuur en MAX MedischLees hier zijn columns.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

    Coboo says:

    Strak plan om met met twitter/ facebook en dergelijke te stoppen.
    Het bevalt mij prima, ik mis niks en ga gericht zoeken als ik iets wil weten.
    Rust in het hoofd en zelf nadenken.

    John K says:

    Ik heb sinds 2020 een mobiel.Ik wilde dat en moest dat aanschaffen,maar geen X,facebook,instagram of dergelijke op mijn mobiel.Als ik het allemaal lees en begrijp ben ik een van de gelukkige.Dus hou ik het daar bij.

      Ariël says:

      Beste dokter Ted,

      Ook voor mij geen X, Instagram of i.d. Mijn man en ik waren, zijn heel blij met de coronavaccinaties, we hebben in onze familie maar ook in de media gezien hoeveel schade corona aangericht heeft in persoonlijke levens van mensen. Bij de start van het vaccinatieprogramma was ik één van de velen die mocht mocht werken als vaccineerder en was er trots op dat ik met heel veel collega’s kon meewerken aan het intomen van dat vreselijke virus.

    F. van Deelen says:

    Ik ben overgestapt naar Mastodon (mastodon.nl/explore). Vergelijkbaar met “X”, maar wordt gemodereerd, dat wil zeggen dat haatberichten en scheldpartijen worden verwijderd. De gebruikers van Mastodon weten dat en kiezen dus bewust voor een meer sociale omgeving!
    Omroep Max (@omroepmax@bird.makeup) zou daar wat actiever mogen worden…

    Ger Slop says:

    Beste heer Ted, Met veel plezier altijd gekeken naar uw optreden bij Max , bedankt! Helaas zijn er tegenwoordiger van die toetsenbordhelden (natuurlijk anoniem) die het verknoeien geen idee waarom die stumpers dat doen., Ik vermoed dat er iets aan hun opvoeding schort, nimmer gewezen door hun ouders op de mogelijke onwenselijke consequenties en hun verantwoordelijkheden? Ik hoop dat u ondanks dit toch doorgaat, Succes.

    Ger Slop