Weer fietsen na de nieuwe heup

Ted van Essen: ‘Mijn nieuwe heup is jarig’

Het is deze week een jaar geleden dat ik een nieuwe heup kreeg. Mijn eigen heup was versleten door artrose en begon na een half uur lopen flink pijn te doen. Mijn hond laat mij graag uit en dat ging steeds minder. Ik kon mijn been niet meer over de bagagedrager van mijn fiets krijgen, zodat ik een damesfiets moest aanschaffen. Ik kan u met grote vreugde melden dat ik weer de oude ben.

Al m’n 2e heup

Nou ben ik een recidivist. 10 jaar geleden werd mijn andere heup al vervangen. Toen werkte ik nog als huisarts. Het maken van thuisvisites ging mij steeds slechter af. Zo’n strompelende dokter is natuurlijk geen reclame voor de praktijk, dus ook toen was de beslissing gauw genomen. Na 10 jaar doet die heup het nog prima.

Snel op de been

Toen ik dokter werd, was een heupoperatie een grote ingreep, waarvoor je weken in het ziekenhuis lag. Knieën werden nog helemaal niet vervangen, laat staan schouders. Je was veroordeeld tot een rolstoel en veel pijn. De operatietechniek bleek ook in de afgelopen 10 jaar flink nog vooruit gegaan. Destijds moest ik een paar dagen in het ziekenhuis blijven. De operatie duurde nu krap een uur. Ik mocht dezelfde dag nog naar huis. Destijds mocht ik de nieuwe heup aanvankelijk slechts voor 50 procent belasten. Nu liep ik enkele uren na de operatie volledig belast naar het toilet en een week later zat ik alweer aan tafel bij Tijd voor MAX.

Klapvoet

Nou ja, het deed natuurlijk wel pijn de eerste dagen. En ik moest die vervelende injecties in mijn buik prikken om trombose te voorkomen. De wond lekte een beetje. Mijn bil werd helemaal blauw. En ik kreeg een klapvoet. Dat kwam niet van de operatie, maar doordat ik van tevoren steeds met mijn benen over elkaar gezeten had. Dat deed ik dan weer omdat ik mijn heup onvoldoende kon draaien. Afijn, al die narigheid is achter de rug. Ik wandel weer pijnloos zo’n 10 kilometer per dag en ga voor krachtoefeningen naar de sportschool. Op een herenfiets, want dat lukt ook weer. Mijn voet klapt niet meer. Leve de moderne orthopedie.

Marathons of overgewicht?

Je kunt je natuurlijk afvragen waarom ik zulke krakkemikkige gewrichten heb. Ik zeg altijd  dat het komt door de 15 marathons die ik gelopen heb, maar eerlijker is dat ik meer op mijn gewicht had moeten letten. Overgewicht is de belangrijkste oorzaak van heupartrose.  Maar toch wel fijn dat ze die heupvervanging hebben uitgevonden. Ik kan het iedereen aanraden.

Ted van Essen was tot december 2016 huisarts in Amersfoort, thans is hij geregistreerd als arts (BIG-nummer: 49020200101). Hij is voorzitter van de Nederlandse Influenzastichting en griepexpert. Daarnaast is Dokter Ted wekelijks te zien in Tijd voor MAX en is zijn expertise te raadplegen in Dokter Teds Spreekuur en MAX MedischLees hier zijn columns.

Geef een reactie

Reacties (3)

    Ettore says:

    Zelf heb ik beide heupen kort na elkaar laten opereren; begin december 2022 de eerste en begin april 2023 de tweede. Wel onder volledige narcose want ik hoef al die operatie geluiden niet zo nodig te horen. Op de dag van de operatie al weer lopen (met krukken). Geen pijn gehad dus de oxycodon heb ik niet nodig gehad. En zodra de hechtingen van de tweede ingreep eruit waren voel je de verbetering. Leve de medische wetenschap !

    Sakavy says:

    Dinsdag 27-2-24 mijn nieuwe heup kreeg, de operatie is uitgevoerd aan de voorzijde
    Ik mocht dezelfde dag al lopend naar het toilet en dat ging gelijk goed en vrijwel zonder pijn
    1 nacht kliniek en de volgende ochtend naar huis
    Nu nog wat ongemakken maar ik kijk uit naar het pijnvrij wandelen

    Mikajuma says:

    Wat leuk dat dokter Ted van Essen het over zijn ‘jarige’ heup heeft. Zelf heb ik mijn nieuwe heup in 2017 gekregen. Ben er erg blij mee: tennis, lange afstandswandingen maken en tuinieren, alles kan weer zonder problemen! Daarom staat mijn heup al een paar jaar op onze verjaardagskalender. Zes jaar is ze geworden. Dat vieren we steevast met een lekker stuk gebak!