SVB pakt ook reguliere pensioenuitkering aan

We hebben al veel aandacht besteed aan de problemen rond pensioenafkopen. Ontvangt u een AOW-partnertoeslag en krijgt uw partner nog vóór het bereiken van de AOW-leeftijd een eenmalige pensioenafkoop, dan verrekent de SVB dit pensioen met uw toeslag.

In de praktijk betekent dit vaak dat u achteraf één maand partnertoeslag aan de SVB moet terugbetalen. Dat loopt op tot ruim 700 euro. De hoogste rechter heeft vorig jaar (2014) al bepaald dat de SVB hiermee in de fout is gegaan. Toch geeft de SVB niet iedereen netjes zijn of haar geld terug. Wij strijden nog volop om dit onrecht alsnog ongedaan te maken.

Nog veel groter probleem

Ondertussen doet zich een nieuw en nog veel groter probleem voor. Deze keer gaat het om reguliere, maandelijkse pensioenuitkeringen. Ontvangt u partnertoeslag en krijgt uw partner een maandelijks pensioen dat al ingaat vóór het bereiken van de AOW-leeftijd? Dan verrekent de SVB dit pensioen met uw toeslag. Die verrekening vindt elke maand plaats, net zolang totdat uw partner zelf AOW ontvangt. Nu is dat nog na 65 jaar en 3 maanden, maar let op: bent u geboren na september 1950, dan gaat de AOW pas in als u 65 jaar en 6 maanden bent. Dit kan catastrofale gevolgen hebben voor de partnertoeslag. In plaats van één maand, kan het zijn dat u 6 maanden partnertoeslag moet terugbetalen aan de SVB. Hierdoor kan de rekening oplopen tot meer dan 4.000 euro! Het is zeer de vraag of de SVB dit wel mag doen. Tot nu toe heeft de rechter hier nog geen uitspraak over gedaan. Maar het is zeer goed denkbaar dat de rechter de SVB weer op de vingers zal tikken.

Hoge proceskosten

De heer Verhoeven meldde zich bij ons met dit probleem. We legden contact met zijn rechtsbijstandsverzekeraar. Deze vond net als wij dat de rechter zich hier eigenlijk over zou moeten uitspreken. Maar omdat procederen tegen de SVB meer zou kosten dan het bedrag dat de heer Verhoeven moest terugkrijgen, koos de verzekeraar ervoor om de zaak af te kopen. Dat betekende dat de verzekeraar zelf het geld aan de heer Verhoeven terugbetaalde dat de SVB mogelijk ten onrechte had ingehouden – ruim 700 euro.

Meer informatie

Wij adviseren iedereen die in de hier beschreven situatie zit, zich te melden in ons spreekuur. Wij zorgen dan voor goede argumentatie die u eventueel kunt gebruiken richting uw rechtsbijstandsverzekeraar. Uiteindelijk zal dit ertoe leiden dat de rechter ook over deze kwestie een uitspraak zal doen. En met een beetje geluk krijgt u meteen al uw geld terug!

Geef een reactie