schenken

Schenken aan een goed doel fiscaal aftrekbaar

Na een natuurramp zoals de orkaan op de Filipijnen trekken we massaal de portemonnee om te geven aan giro 555. Wij Nederlanders zijn dus helemaal niet zo zuinig als ons imago wel eens doet vermoeden. Toch is het wel handig om te weten dat een gift aan een goed doel ook een handige fiscale aftrekpost kan zijn. MAX Ombudsman zet de voorwaarden daarvoor voor u op een rij.

Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)

Allereerst is van belang dat het goede doel dat de gift ontvangt een Algemeen Nut Beogende Instelling is. Kenmerkend voor zo’n zogenoemde ANBI-instelling is dat ten minste 90 procent van de opbrengsten ook daadwerkelijk worden besteed aan het goede doel. Op die manier kan in de gaten worden gehouden of er niet te veel geld opgaat aan bijvoorbeeld de salarissen van bestuurders.

De Stichting Samenwerkende Hulporganisaties SHO, van Giro555, heeft een ANBI-status. Een ander voorbeeld van een ANBI-instelling is Stichting MAX Maakt Mogelijk. Of het goede doel van uw keuze de ANBI-status heeft, kunt u nagaan op www.anbi.nl.

Bewijs van schenking

U moet uw gift schriftelijk kunnen bewijzen. Dit kan bijvoorbeeld eenvoudig door middel van een bankafschrift.

Drempelbedrag

Het minimumbedrag van de gift is 60 euro. Daarnaast moet het bedrag van de schenking 1 procent of meer zijn van uw drempelinkomen. Uw drempelinkomen is uw totale inkomen, minus aftrek zoals hypotheekrente.

Rekenvoorbeeld:
Inkomen 40.000 euro
Hypotheekrenteaftrek 5.000 euro -/-
Overige aftrekposten 3.000 euro -/-
Drempelinkomen = 32.000 euro
1 procent van het drempelinkomen 320 euro

In dit rekenvoorbeeld kunt u de gift dus als aftrekpost gebruiken als deze 32 euro of meer bedraagt.

Maximumbedrag

Uw gift is aftrekbaar tot 10 procent van uw drempelinkomen. In het reken voorbeeld kunt u dus maximaal giften van 3.200 euro per jaar als aftrekpost opvoeren. U ziet, aan dat maximumbedrag zult u niet zo snel toekomen. Naast goededoeleninstellingen zijn er ook andere organisaties waaraan u fiscaal voordelig giften kunt doen.

Meer informatie

Zie voor meer informatie over fiscaal voordelige giften de Belastingdienst.

Geef een reactie