examengarantie

Rijles met examengarantie (tot de hoek…)

Tara Hankel uit Enschede bood op een veilingsite op een pakket rijlessen. Ze won de veiling en had een mooi aanbod te pakken! Ze maakte een afspraak bij de rijschool en kocht daar nog een pakket rijlessen erbij mét examengarantie. Zo zou ze voor een vaste prijs haar rijbewijs kunnen halen. Het verliep echter anders.

Afspraken konden niet ver van tevoren worden ingepland, waardoor Tara niet vaak genoeg kon lessen. Hierdoor verliep haar theoriecertificaat. Tara deed haar beklag bij de rijschool, die nog een oplossing probeerde te vinden. Maar helaas, het theoriecertificaat zou toch verlopen. De rijschool bood haar aan om deze kosten op zich te nemen, maar Tara was het zat. Ze wilde van de overeenkomst af en een gedeelte van haar geld terug. De rijschool ging hiermee akkoord, maar het geld werd niet overgemaakt.

Examengarantie

Een examengarantie of slagingsgarantie wordt op verschillende manieren aangeboden. Vaak wordt een rijtest afgenomen voordat men een pakket kan afsluiten. Er wordt een inschatting gemaakt hoeveel lessen iemand nodig heeft om het examen te kunnen halen. Op basis van dit aantal lessen wordt een pakket samengesteld voor een vaste prijs. Er wordt dan een examengarantie gegeven. Bij niet slagen wordt een nieuwe examen aangeboden. Gratis. Er zijn echter verschillende varianten; soms is sprake van één examen, soms van meerdere. Let daar dus goed op!

Crisis in rijschoolwereld

Ook veel rijschoolhouders verkeren in zwaar weer. Faillissementen zijn dan ook niet zomaar uit te sluiten. Vaak worden flinke aanbetalingen gedaan bij rijschoolpakketten. Pas daarmee op! Als er geen faillissementsgarantie tegenover staat, dan zou u een groot bedrag nooit meer terug kunnen zien. De pakketten die worden aangeboden bij rijschoolhouders die lid zijn van de BOVAG of ANWB bieden wél garanties. Mocht een rijschoolhouder failliet gaan, dan zal een andere rijschool de lessen overnemen. In voorkomende gevallen krijgt u uw geld terug. Lees vooraf aan welke voorwaarden u moet voldoen.

Veel keuze

Er is een enorm aanbod aan rijscholen, met sterk wisselende kwaliteit. Kijk voordat u afspraken maakt op www.cbr.nl. Daar worden slagingspercentages beschreven per rijschool. Maak duidelijke afspraken: hoe zit het als bijvoorbeeld de rijinstructeur ziek is. Wat als de auto kapot is? Is er sprake van één vaste instructeur? En aan welke voorwaarden moet u zich houden?

Hoe gaat het nu met Tara?

Afgelopen week is Tara bij een andere rijschool geslaagd voor haar examen! We namen contact op met haar oude rijschool en die gaf aan dat er wel wat problemen waren geweest in de planning van de rijlessen van Tara. Dat lag deels aan hen, maar ook deels aan Tara zelf. Ze was in de tussentijd verhuisd, waardoor ze nog maar op een paar momenten kon lessen. Dat maakte het extra lastig. Dat ze het geld nog niet terug had, lag aan de financiële situatie waarin het bedrijf tijdelijk verkeerde. Ze hebben (volgens eigen zeggen) nu weer alles op de rit en zullen nog deze week het geld aan haar overmaken.

Tip

Let bij de aanbiedingen op veilingsites goed op wat u koopt! Er zijn vaak andere voorwaarden van toepassing dan wanneer u deze aankopen rechtstreeks doet. Lees dus goed voordat u een bieding plaatst.

Geef een reactie