renovatie

Renovatie: van de regen in de drup

Familie Van der Meulen uit Kampen belde met het spreekuur van MAX Ombudsman. Ze waren boos! Boos op woningcorporatie Delta Wonen.

Delta Wonen heeft een plan voorgelegd aan alle bewoners van de zogenoemde ‘Pannekoekendijk’. Een groot aantal woningen uit de jaren 50 voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd en wordt grondig aangepakt. Delta Wonen verzekert de bewoners dat ze rustig kunnen blijven wonen. Om de renovatie door te zetten moet de corporatie 70 procent van de bewoners meekrijgen in haar plan. En dat lukt. Maar liefst 98 procent gaat akkoord. Maar dan blijkt al snel dat de renovatie helemaal niet zonder problemen is. Er ontstaan grote wijzigingen in het plan, waardoor het volgens enkele bewoners onmogelijk is om te blijven wonen. Sommigen zitten met open gaten in muren, open daken en compleet lege boven- of onderverdiepingen. Een groep krijgt een wisselwoning, met de daarbij behorende verhuiskostenvergoeding.

De maat is vol

Familie Van der Meulen kijkt het nog even aan, maar zodra duidelijk is dat ze ’s nachts in een andere woning een straat verderop naar de wc moeten, is voor hen de maat vol. Bovendien vinden ze het gevaarlijk op de bouw. We namen contact op met Delta Wonen om hun kant van het verhaal te horen. Maar Delta Wonen wil niet anders reageren dan: 98 procent is akkoord gegaan en als mensen het niet eens zijn met bepaalde zaken, moeten ze dat met Delta Wonen opnemen. Uiteraard proberen we nog een keer om ze tot andere gedachten te brengen. Het moet toch heel eenvoudig zijn om een beetje uitleg te geven.

Dialoog onmogelijk

Onze mening? Als organisaties naar beste eer en geweten handelen, dan kunnen ze uitleggen wat er aan de hand is, waar de knelpunten zitten en waar de mogelijkheden. Als iemand zwijgt, dan wekt dat achterdocht op en maakt het tenslotte de dialoog onmogelijk. Een renovatie kan meer werk en overlast met zich meebrengen dan oorspronkelijk gepland. Communicatie is dan het grootste goed. En daar laat Delta Wonen niet een steekje vallen, daar rafelt Delta Wonen het totale breiwerk uit! Het was duidelijk dat 98 procent meedeed, voor dit soort projecten een geweldig percentage! Maar wat is daarna allemaal gewijzigd…

Naar de rechter

Wat rest familie Van der Meulen en andere boze bewoners nu nog? Een gang naar de rechter! De rechter zal bepalen of de renovatie zodanig omvangrijk en ingrijpend is voor de huurders dat ze redelijkerwijs niet in hun huis kunnen blijven. Alle omstandigheden zullen daarin worden meegenomen. Dus zeker ook de mate van overlast die ontstaat door stof, lawaai en gemis van voorzieningen. Als de rechter oordeelt dat het niet redelijk is, kan alsnog een wisselwoning met bijbehorende verhuiskostenvergoeding worden toegekend. Het is aan te raden om dergelijke procedures gezamenlijk te voeren om de kosten te drukken. Tot die tijd is het van groot belang om over de veiligheid een klacht neer te leggen bij de gemeente.

Geef een reactie