Regels verlenging abonnement

“Ik heb al jarenlang een aantal abonnementen op verschillende tijdschriften, waaronder een omroepgids. Nu ik een proefexemplaar van MAX Magazine heb ontvangen, wil ik graag overstappen. Maar zit ik niet vast aan het blad van die andere omroep? Hoe zeg ik op? En als ik een proefabonnement neem op MAX Magazine, wordt dat dan automatisch verlengd? MAX Ombudsman, hoe zitten de regels ook alweer?”

Op 1 december 2011 is de Wet Van Dam in werking getreden. Die wet regelt de opzegging van abonnementen. In een notendop ziet dat er als volgt uit.

  • Heeft u een jaarabonnement dat automatisch afloopt, dan loopt dat ook gewoon af.
  • Heeft u een jaarabonnement met een stilzwijgende verlenging (zoals het abonnement dat u beschrijft), dan heeft u na dat jaar een opzegtermijn van één maand. U kunt dus elk moment opzeggen. Uw abonnement eindigt na die maand. Let op, het gaat hier om bladen die minstens één keer per maand bezorgd worden, zoals programmagidsen.
  • Heeft u een abonnement op een blad dat minder dan één keer per maand bij u op de mat valt, bijvoorbeeld één keer per kwartaal, dan geldt hierbij een opzegtermijn van 3 maanden.
  • Uw abonnement kunt u beëindigen op de manier zoals u het destijds hebt afgesloten. Bent u het abonnement bijvoorbeeld aangegaan via internet, dan kunt u het op die manier ook opzeggen. U kunt ook het telefoonnummer opzoeken van de abonnementenadministratie van uw huidige omroepgids (dat kunt u vinden in het colofon van dat blad) en vervolgens telefonisch opzeggen.
  • Bij een proefabonnement geldt nooit een opzegtermijn. Het proefabonnement stopt vanzelf na de afgesproken periode. Opzegging is daarom niet nodig.

Handige tips

  • Schrijf van al uw abonnementen de uiterste opzegdatum op, zodat u het niet kunt vergeten.
  • Vraag altijd om een bevestiging dat u hebt opgezegd, zodat u later kunt bewijzen dat ze uw opzegging hebben ontvangen.
  • Krijgt u geen bevestiging? Vraag dan na of uw opzegging is verwerkt. En vraag naar de naam van de medewerker die u hebt gesproken.

Geef een reactie