auto

RDW: Rijksdienst van de willekeur

Ten einde raad meldde de heer Van der Weel zich tijdens ons spreekuur. Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), deurwaarders, de politie en het OM zaten hem op de hielen. Konden wij hem misschien helpen?

Het verhaal begon 9 jaar geleden. In 2005 was de auto van Van der Weel vanwege een financieel geschil in beslag genomen. De deurwaarder nam de auto met papieren en al mee; Van der Weel zag hem nooit meer terug. Van der Weel kreeg 4 jaar later ineens een waarschuwing van de RDW. Zijn auto was niet verzekerd en niet APK-gekeurd.

Het regende boetes

Dat bleek het startschot te zijn van veel ellende. Hoewel het duidelijk was dat Van der Weel de auto jaren geleden voor het laatst had gezien, begon het boetes te regenen. Van der Weel weigerde ze te betalen. Want hoe zou hij een auto moeten laten keuren waarvan hij niet wist waar die was? Waarom zou hij die auto moeten verzekeren? De boetes werden hoger, er kwamen aanmaningen, dwangbevelen en politieaanhoudingen. Onder politiedwang betaalde Van der Weel uiteindelijk de meeste boetes. Hij was 3.000 euro armer.

Doorgeschoten

De vraag: wat vindt MAX Ombudsman hiervan? Welnu, wij vinden het zeer belangrijk dat auto’s verzekerd en APK-gekeurd rondrijden, en dat dat goed wordt gecontroleerd en gehandhaafd. Daarbij moet echter altijd ruimte zijn voor de menselijke maat. Als blijkt dat iemand door uitzonderlijke omstandigheden zijn auto niet meer in bezit heeft en die niet heeft kunnen afmelden bij de RDW, moet er ruimte zijn voor coulance. In dit geval is de overheid veel te ver doorgeschoten in haar handhavingstaak.

Nare bijsmaak

Uiteindelijk blijkt het OM het daarmee eens te zijn. Alle boetes worden alsnog vernietigd. Van der Weel krijgt al zijn geld terug. Eind goed al goed, al kan de nare bijsmaak niet meer worden weggenomen. Vervolgens blijkt er nog iets vreemds aan de hand te zijn. Het OM wist niet dat Van der Weel maanden daarvoor de meeste boetes al had betaald, onder politiedwang. In het handhavingsapparaat van de overheid wist de ene hand dus niet wat de andere hand deed. Wij zien helaas vaker dat de RDW, het CJIB (dat is het incassobureau van de overheid) en het OM in dit soort zaken de menselijke maat uit het oog verliezen. Wij zien dat er mensen gevangen worden genomen, omdat zij hun boetes niet betalen. Wie zoveel macht kan uitoefenen, moet wel heel zeker weten dat hij de feiten goed op een rijtje heeft. Wij hebben helaas redenen om daaraan te twijfelen. Daarom zijn wij benieuwd of u zich herkent in dit verhaal. Meld het ons, wij zullen voor u de controleurs controleren.

Geef een reactie