Promotie

Achter een man in toga, de pedel, met een soort sinterklaasstaf met belletjes loopt ze de statige Senaatszaal van de RijksUniversiteit Groningen binnen. 2 vriendinnen, de paranymfen, lopen naast haar, als morele steun. Zij heeft een nette zwarte broek aan en een donkere blouse. Precies volgens voorschrift: mannen dragen ‘bij voorkeur een rokkostuum met wit vest’, vrouwen ‘kleding in gedekte kleuren, zwarte schoenen’.

Promotiecommissie

De rector verwelkomt haar, achter een van de 2 tafels met dames en heren in toga, de promotiecommissie. Zij komt haar proefschrift verdedigen. Het is al goedgekeurd, maar ze moet nog wel even laten zien dat ze stof beheerst. Haar ouders zitten trots op de eerste rij. De rest van de zaal is gevuld met familie, vrienden en collega’s. Het gaat beginnen.

Heilige graal

Ze krijgt van ieder lid van de commissie een vraag. Ik ben als vijfde aan de beurt. Zij heeft onderzoek gedaan naar de griepprik. Hoe goed die werkt, of het mogelijk is het vaccin te verbeteren door een hulpstof toe te voegen en of een nieuw, universeel vaccin tegen griep kan worden ontwikkeld. Dat is de heilige graal, waar de wetenschap al 50 jaar naar op zoek is. Totdat die gevonden is, wordt de griepprik jaarlijks gegeven.

Vraagsteller

Het valt nog niet mee een vraag te bedenken, want je wilt als vraagsteller niet meemaken dat de promovendus verwijst naar een antwoord dat enkele pagina’s verder staat. Gelukkig is niemand van plan de vraag die ik in mijn hoofd heb te stellen want dan zou ik alsnog iets anders moeten bedenken. Ik vraag of de griepprik goed genoeg werkt om aan haar vader te adviseren. Zij beantwoordt uitvoerig mijn vraag in het algemeen, maar meldt dat haar vader dat zelf wel kan bedenken omdat hij huisarts is geweest. Touché.

Briljante student

Na het ‘Hora finita’ van de pedel trekt de commissie zich even terug en daarna vindt de feestelijke uitreiking van de doctorsbul plaats. Ze wordt uitgebreid geprezen door haar promotor, die  benadrukt hoe ongelofelijk snel zij, binnen 2 jaar na haar master farmacie, deze promotie afgerond heeft. In alles een briljante student.

Eed van Hippocrates

Ik denk terug aan de keer dat ik zelf in deze zaal stond. Meer dan 40 jaar geleden legde ik hier de Eed van Hippocrates af en kreeg ik mijn artsendiploma. Een heel werkzaam leven voor je, wat een uitdaging. Ik hoop dat zij de komende jaren dat universele vaccin uitvindt. Dan heb ik er ook nog wat aan.

Geef een reactie