ketelhuur

Problemen rond ketelhuur

Als uw cv-ketel aan vervanging toe is, zult u flink de portemonnee moeten trekken: een nieuwe ketel kost honderden euro’s, en dan moet hij nog worden geïnstalleerd. In totaal bent u meer dan 1.000 euro kwijt.

Niet iedereen heeft zo’n bedrag meteen beschikbaar. Op zich is dat geen probleem, want diverse bedrijven in Nederland bieden ook huurketels aan. De investering is dan voor het bedrijf en u hoeft slechts elke maand een bedrag van een paar tientjes te betalen. Op het eerste gezicht klinkt dat als een goed alternatief. Toch krijgen we hier veel klachten over. Al deze bedrijven verplichten u namelijk de ketel voor minimaal 12 jaar te huren. En niet alleen dat, u bent die volledige periode verplicht service en onderhoud door diezelfde bedrijven te laten uitvoeren. En daar hangt een flink prijskaartje aan. In 12 jaar tijd betaalt u 4.000 tot 6.000 euro voor een ketel die daarna nog niet eens van u is. In 2009 stelde de Consumentenbond al vast dat het om deze reden verstandiger is om een ketel te kopen. U kunt beter proberen het investeringsbedrag zelf te lenen.

Niet verhuizen of overlijden

Maar er blijkt een nog veel groter probleem te zijn. Het kan natuurlijk zijn dat u binnen die 12 jaar moet verhuizen en dus van het contract af wilt. Of dat u binnen die termijn komt te overlijden. In die gevallen krijgt u, of krijgen uw nabestaanden, een torenhoge eindafrekening van vaak duizenden euro’s. De verhuurders stellen dat ze op deze manier hun investering moeten terugverdienen. Onze indruk is echter dat ze u alsnog willen laten betalen voor al die jaren service en onderhoud die aan de ketelhuur vastzat. En dat mag niet.

Op de voet

We hebben een paar van deze zaken behandeld in verschillende programma’s van MAX. Vaak met succes, een enkele keer niet. Natuurlijk zijn we steeds het gesprek aangegaan met de verhuurder in kwestie. Allemaal willen ze echter vasthouden aan hun beleid. Daarom zijn we nu het gesprek aangegaan met de branchevereniging voor installatiebedrijven UNETO-VNI. UNETO gaat deze problematiek aan de orde stellen bij haar leden. Uw MAX Ombudsman blijft dit uiteraard op de voet volgen. We houden u op de hoogte!

Tips:

  • Wilt u tussentijds van uw ketelhuurcontract af, betaal dan pas als de verhuurder kan bewijzen welke investeringskosten hij heeft gemaakt. Onze ervaring is dat ze dat niet kunnen of willen. Betaal dan niet!
  • Als u dit niet aandurft, probeer dan op tijd hierover een deal te sluiten met de koper van uw huis.
  • Maar de belangrijkste tip blijft voorlopig: ketelhuur, begin er niet aan!

Geef een reactie