Overstappen van zorgverzekeraar

Sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet op 1 januari 2006 moet iedereen een basisverzekering afsluiten. De overheid bepaalt jaarlijks wat in het basispakket is opgenomen. Omdat iedere Nederlander een basisverzekering moet hebben, zijn zorgverzekeraars verplicht om iedereen voor het basispakket te accepteren. Deze acceptatieplicht voor verzekeraars is wettelijk vastgelegd. Maar hoe zit dat met zorg die niet in het basispakket zit?

Voor zorg die niet in het basispakket zit, kun u zich extra bijverzekeren. De aanvullende verzekering is niet wettelijk geregeld. Zorgverzekeraars zijn vrij om de inhoud van het aanvullende pakket te bepalen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan extra behandelingen bij de fysiotherapeut of de tandarts.

Vergelijken

Onlangs kreeg MAX Ombudsman de vraag voorgelegd of ook hiervoor een acceptatieplicht geldt. Het antwoord daarop is nee; zorgverzekeraars mogen u weigeren voor het aanvullende pakket. Het kan dus gebeuren dat de zorgverzekeraar die u op het oog heeft, u vraagt om een vragenlijst in te vullen of u telefonisch benadert met vragen. Op internet kunt u diverse sites vinden, waar u de premies van de verschillende zorgverzekeraars kunt vergelijken. Het kan zeker lonen om uw zorgverzekering aan het einde van het jaar eens goed onder de loep te nemen om te zien of u niet teveel betaalt. Als u wil veranderen van zorgverzekeraar moet u uw huidige zorgverzekering voor 1 januari 2015 opzeggen. U moet er vervolgens voor zorgen dat u voor 1 februari 2015 een nieuwe zorgverzekering heeft. U bent dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2015 verzekerd bij uw nieuwe zorgverzekeraar.

Combineren

Maakt u veel gebruik van zorg die niet in de basisverzekering is opgenomen, houd er dan wel rekening mee dat de zorgverzekeraar die u op het oog heeft, u niet voor een aanvullende pakket hoeft te accepteren. Ook kan er een wachttijd gelden; tijdens de wachttijd bent u wel verzekerd, maar krijgt u bepaalde kosten niet vergoed. Informeer hierna de zorgverzekeraar. U hoeft uw basisverzekering en aanvullende verzekering niet bij dezelfde zorgverzekeraar af te sluiten. U kunt er dus voor kiezen om uw aanvullende verzekering bij uw huidige zorgverzekeraar te houden en een basisverzekering bij een andere zorgverzekeraar af te sluiten, of andersom.

Geef een reactie