Nederland is ook schitterend!

Als Nederlanders hebben wij het grote voorrecht dat we de hele wereld kunnen bereizen. Daar mogen we dankbaar voor zijn, want er valt zo veel prachtigs te zien en te beleven aan andere culturen en kleurrijke gewoonten. Dit jaar doen veel mensen het wat rustiger aan en blijven in eigen land. En laten we wel wezen, Nederland is ook schitterend, van Limburg tot het Groningse Hogeland en van Terschelling  tot Zeeland reizen we door steeds andere landschappen. En dan onze steden! Neem Dordrecht en Zwolle, die onze koninklijke familie op Koningsdag heeft bezocht, geniet van Hoorn en Delft! De rijkdom van onze eigen cultuur spat van de huizen en kerktorens af.

Zelf vind ik het altijd heerlijk om naar een volkenkundig of oudheidkundig museum te gaan. Zo was ik een paar jaar geleden in Leiden om naar de tentoonstelling van een welvarende indianenstam uit Noord-Amerika te kijken. De musea doen er alles aan om de leefomgeving van die mensen voelbaar te maken, met grote opgeblazen landschapsfoto’s waarmee ze de muren van de zalen beplakken, met audiotours en films en verklarende teksten. Bij die indianententoonstelling klonken zelfs vogelgeluiden in de zalen. Dat geeft je het gevoel alsof je er werkelijk bent, of je echt bij dat volk op bezoek bent. Zij wonen langs de kust van de Grote Oceaan, en in de bossen groeien de reusachtige sequoiabomen waar zij hun totempalen van maken. En hoe! Die konden bijna niet door de museumdeuren naar binnen. Maar … ze stonden er, in al hun kleurrijke pracht. De uitleg die je erbij krijgt, komt van zorgvuldig onderzoek en vertelt je hoe de mensen daar leven. Je bent er helemaal in.

Het voordeel van musea is dat zij ook van culturen uit de oudheid allerlei voorwerpen tonen en vertellen waarvoor ze dienden. Eigenlijk brengen musea daarmee een beetje tot leven wat in werkelijkheid verloren is gegaan, zoals de spooksteden waarover ik me zo verbaas. Daar herinnert niets je meer aan menselijk leven. Zo wil ik van de zomer dolgraag naar het Drents Museum, waar een tentoonstelling is over de oude Maya’s, de “heersers van het regenwoud”. Die cultuur is allang verdwenen. Ik heb een ooit belangrijke spookstad in Guatemala bezocht, maar nu kan ik in Drenthe zien hoe zij er destijds echt hebben geleefd. Vast en zeker krijg ik daar ook uitleg over hun rituelen, en kan ik de voorwerpen zien die erbij werden gebruikt. Daar kan ik me echt op verheugen.

Reizen is zo leuk, ik kan haast niet wachten om weer op weg te gaan. Maar als u deze zomer niet kan of wil reizen buiten de grenzen, ga dan eens extra op reis in een van de prachtige Nederlandse musea! Maak er een dagje van en neem een stuk verse appeltaart bij de koffie! Als ik ervan kan genieten, dan u vast en zeker ook! Het hoeft niet altijd iets exotisch als een geitenkop te zijn.

Ik wens u nog een heel fijne zomer.

Veel liefs, Erica Terpstra

Geef een antwoord

Reactie

    Maaike2606 says:

    Hallo mevr Terpstra

    Helemaal waar Nederland heeft heel veel moois te bieden, maar ook ik ben heel erg van het reizen naar exotische gebieden om andere culturen te leren kennen. Dit doe ik samen met mijn man. Het reis programma wat u maakt is geweldig en ik verheug me op de komende afleveringen al zien we die in de herhaling omdat we in november in Myanmar zijn. Ik hoorde net op tv dat u daar ook binnenkort naar toe gaat. Weer een nieuw avontuur. Ik wens u daar een mooie reis en ik kijk uit naar uw bevindingen.

    Groet Maaike Damen